Na I/13 v Jablonném v Podještědí se opravuje most, jezdí se po mostním provizoriu

Loni touto dobou trápila řidiče při průjezdu Rynolticemi složitá uzavírka. Provoz byl řízen kyvadlově, a v době dopravních špiček nebylo výjimkou ani čtyřicetiminutové čekání. Letos Ředitelství silnic a dálnic začalo další akci, akorát z dopravního hlediska méně náročnou a o pár kilometrů dál.

Jakub Hušek, vedoucí provozního úseku ŘSD pro Liberecký kraj: „Na silnici I/13 probíhá rekonstrukce mostu 13-114.“

Stavbou řidiči aktuálně projedou obousměrně, a to po mostním provizoriu v režimu 1+1.

Jakub Hušek, vedoucí provozního úseku ŘSD pro Liberecký kraj: „Rekonstrukce spočívá v tom, že starý most se musel zbourat a bude nahrazen novou konstrukcí. Firma nejdříve zbourala polovinu mostu, kde byl asi tři týdny kyvadlový provoz. Následně osadila na zdemolovanou část mostní provizorium a od té doby je provoz obousměrný.“

I tak je ale potřeba dbát zvýšené opatrnosti. V místě stavby je snížená rychlost na 30 km/h, tu ale řidiči nedodržovali a mostní provizorium se začínalo pohybovat. Stavbaři na něj proto umístili retardéry. I přesto tady ale někdy dochází k dopravním nehodám.

Vladimíra Šrýtrová, koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje: „Opětovně apelujeme na řidiče, aby respektovali přechodné dopravní značení v úseku silnice č. I/13. Zároveň apelujeme, aby řidiči v daném úseku také stáhli nohu z plynu a jezdili zde se zvýšenou opatrností, aby se tím předešlo kolizním situacím a následným problémům v dopravě.“

Důvodem, proč se Ředitelství silnic a dálnic do stavby pustilo, byl už velmi špatný stav mostu. V nosnících byly nalezeny poruchy, a proto je nutné současnou konstrukci nahradit novou.

Jakub Hušek, vedoucí provozního úseku ŘSD pro Liberecký kraj: „Tento most bude hotový do konce října letošního roku a v současné době tam probíhá betonáž opěr. Cena díla je 18 milionů korun bez DPH a dělá to firma Strabag.“

Letos byla v Jablonném v Podještědí v plánu také rekonstrukce mostu přes Heřmanický potok na silnici I/13. Ředitelství silnic a dálnic ale nenašlo zhotovitele, a tak bude soutěž opakovat. Během stavby zde bude zachován obousměrný provoz v režimu 1+1 po zúžené současné konstrukci. Pouze v některých fázích výstavby řidiči projedou částečnou uzavírkou s kyvadlovým provozem řízeným semafory.

Klíčová slova ČR-doprava-dopravniinfo.tv-VIDEOSTREAM-UPOZORNĚNÍ

Oblast
Liberecký (li)

Kategorie
Auto-moto, doprava a stroje

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.