Pane Baťo, Vaše zlaté hodinky jsou v nejlepších rukou

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Zlínský Památník Tomáše Bati, anebo také Tomáše Batě, jak se nazýval po otevření v červenci 1933, rok po tragické smrti největšího ševce, má natrvalo úplně nový exponát. Jde o tříplášťové zlaté kapesní hodinky, které měl světový podnikatel u sebe, když po letecké havárii v Otrokovicích předčasně v 56 letech vyhasl jeho život.

Hodinky svého děda darovala Nadaci Tomáše Bati jeho vnučka Rosemary už v roce 2018 a teď budou definitivně zdobit stálou expozici v Památníku Tomáše Bati.

Péčí Ladislavy Horňákové z Krajské galerie výtvarného umění je teď na výstavě k vidění řada dalších fotografií i objektů, které přibližují devadesátiletou a časem a jeho peripetiemi prověřenou velmi zajímavou historii čistě funkcionalistické stavby, která se dostala do původní podoby před čtyřmi lety.

Unikátem jsou právě Baťovy kapesní hodinky. Mimochodem, světový muž je nosil celou dlouhou pracovní dobu, ale spolu s nimi pak ještě jednu neméně důležitou věc.

„A to byl jeho zápisník, ten mu také nikdy nechyběl,“ ukazuje Horňáková dobovou fotografii.

Vedoucí Památníku Tomáše Bati Dana Macourková upozorňuje na zajímavé souvislosti.

„Palubní hodiny v letadle se zastavily v době havárie letounu na čase dvě minuty před šestou hodinou ranní, stejný čas je na Baťových hodinkách, které budou skvostem naší expozice.“

A další zajímavost do Pavla Veleva, dlouholetého ředitele Nadace Tomáše Bati, v jejímž majetku hodinky nadále zůstávají.

„Nepodařilo se nám zjistit, jak továrník k luxusním hodinkám dodnes existující firmy Movado vlastně přišel. Není na nich žádné signum, a tak nevíme, zda mu je například věnovala choť Marie, jestli je sám koupil, anebo dostal třeba darem někde ve světě na cestách. Tak uvidíme, třeba to jednou badatelé vypátrají,“ dodává znalec Baťova odkazu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x