Změna přístupu k českému zemědělství je nevyhnutelná

Každá velikostní skupina zemědělských podniků má v tuzemském zemědělském sektoru své nezastupitelné místo a svojí činností nějak přispívá společnosti. Je proto důležité, aby političtí reprezentanti podporovali co nejpestřejší domácí škálu zemědělských podnikatelů, čímž lze nejlépe dosáhnout konkurenceschopného a všestranně stabilního sektoru. Předsednictvo Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) na svém červnovém zasedání přivítalo senátory Podvýboru pro zemědělství Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu – předsedu podvýboru Petra Štěpánka (STAN), místopředsedkyni podvýboru Jarmilu Smotlachovou (ODS) a člena podvýboru Petra Fialu (nestr. za KDU-ČSL). Společně diskutovali o vyváženější podpoře všech velikostních skupin zemědělských podniků s ohledem na fakt, že nově zavedená redistributivní platba je jedním ze zásadních kroků, které do budoucna podpoří rozvoj silnějšího a odolnějšího zemědělského sektoru. Předsednictvo ASZ ČR společně se senátory dále diskutovalo o nutnosti zastropování dotací, o konceptu zákona o rodinných farmách, o novele mysliveckého zákona, ale i o zemědělském školství.

ASZ ČR byla při vyjednávání nové Společné zemědělské politiky připravena dělat kompromisy, a právě současné nastavení redistributivní platby byl kompromis, který měl alespoň částečně napravit nevyvážený stav, který dlouhodobě znevýhodňoval menší zemědělské podniky a naopak podporoval vznik oligopolních struktur, které zapříčinily, že většinu trhu základních potravin ovládá pouze pár firem. Předsednictvo ASZ ČR přítomným senátorům zdůraznilo, že je nutné a správné rozlišovat jednotlivé velikostní skupiny zemědělských podniků, neboť každá z nich má svá specifika, a proto nelze všechny zemědělce tzv. házet do jednoho pytle.

Podle ASZ ČR je také zásadním krokem zavedení zastropování zemědělských dotací, se kterým souhlasí i současný ministr financí, a zamezit tak, aby nedocházelo k neomezenému dotování velkých koncernů s výměrou v řádech desítek tisíc hektarů, a naopak aby se podpora nasměrovala menším a středním podnikatelům – rodinným farmám a lokálně fungujícím zemědělským společnostem. Podle přítomných senátorů je však důležité dohlédnout na to, aby došlo ke správnému nastavení zastropování investic, které by nepoškodilo větší neholdingové podniky, jež dělají například speciální produkci ovoce nebo zeleniny. Asociace také upozornila senátory na nekorektní nastavení zastropování investičních plateb v rámci Programu rozvoje venkova, kde i přes výhrady ASZ ČR budou uděleny výjimky právě pro největší koncerny.

Změna přístupu k českému zemědělství je proto po více jak třiceti letech velmi potřebná a tuzemská zemědělská politika by měla směřovat k restrukturalizaci sektoru a zaměřit se na podporu pro co nejširší škálu zemědělských subjektů, podporu vzniku zpracovatelských a odbytových družstev malých producentů, ale také například na zlepšení českého zemědělského školství, které je v některých ohledech velmi zastaralé a studenti se na školách mnohdy učí věci, které už v praxi dávno nefungují.  Asociace na jednání také představila senátorům koncept zákona o rodinných farmách a rovněž požádala o podporu zásadnějším změnám v novele mysliveckého zákona, a to ve smyslu programového prohlášení vlády. Přítomní senátoři témata uvítali a shodli se, že tuto, ale i další aktuální zemědělskou problematiku by rádi znovu otevřeli na podzim u kulatého stolu společně se všemi nevládními zemědělskými organizacemi na půdě Senátu nebo Poslanecké sněmovny.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info