Nejdřív chválená, pak kritizovaná. Šéfka průmyslové zóny Holešov končí

  16:14
Po dvou letech ve vedení holešovské průmyslové zóny skončí Lucie Pluhařová (ANO). Valná hromada ji ke konci července odvolala z pozice předsedkyně představenstva firmy Industry Servis, jež se o zónu stará. Zástupci koaličních stran mají na její působení rozdílné názory.

Vedení kraje nechce okolnosti příliš komentovat. Náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS), pod něhož zóna spadá, byl ve svém vyjádření stručný.

„Důvodem je především problematická společná pracovní komunikace a naše rozdílná představa o vyhledávání a oslovování nových investorů,“ uvedl Traub s tím, že více to rozvádět nebude. „Nechci to vůbec komentovat,“ vzkázala Lucie Pluhařová.

Ta začala pro krajskou průmyslovou zónu pracovat v roce 2021, když uspěla ve výběrovém řízení a Traub ji chválil. „Výběrovou komisi přesvědčila dynamikou, kterou její strategie obsahovala,“ sdělil tehdy krajský náměstek.

Opozice kritizovala, že si koalice po volbách dosazuje do vedení krajských firem spřízněné členy stran a hnutí, protože podobných případů bylo více.

Pluhařová je zlínskou zastupitelkou za ANO a loni neúspěšně kandidovala v senátních volbách na Kroměřížsku, když ve druhém kole prohrála s Janou Zwyrtek Hamplovou. „Neměli jsme v plánu změnu na této pozici, ale vyhověli jsme požadavku pana Trauba. To se normálně děje a bude dít, s paní Pluhařovou dále počítáme,“ řekl hejtman Radim Holiš (ANO).

Případnou novou pozici Pluhařové upřesnit nechtěl. Krajská rada, která je valnou hromadou Industry Servis, sice měla hlasovat jednoznačně, ne všichni její členové jsou však s tímto krokem ztotožněni.

Svou práci dělala dobře, ohradil se náměstek

„Podle mě svoji práci dělala velmi dobře, ale pan radní Traub s její komunikací nebyl spokojený. Nesouhlasíme s tím, ale řekli jsme si na začátku, že si nebudeme zasahovat do gescí. Je to jeho rozhodnutí,“ popsal náměstek hejtmana Radek Doležel (ANO).

„Moc se mi to komentovat nechce, plně respektuji gesčního politika. Podpořili jsme to za náš klub,“ dodala náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva zaznělo, že nástupcem Pluhařové bude ředitel akciové společnosti, současný radní a starosta Chropyně v letech 2006–2010 Radovan Macháček, jehož kraj oslovil napřímo a nevypisoval soutěž.

Holešovu se neuleví, průmyslová zóna zůstává zavřená. Slibům navzdory

„Má dlouhou manažerskou zkušenost kombinovanou s veřejnou funkcí. Velmi dobře zná oba pohledy, tedy jak pohled investora, tak veřejné instituce,“ uvedl Traub. „Jeho zásadním úkolem bude zaměření se na hledání nových investorů, ale také dotažení současných jednání a výstavby,“ doplnil.

„Paní Pluhařová byla politickým nominantem ANO a navíc jí práce příliš nešla. Když si to místo obsadila svým politickým nominantem ODS, tak je otázkou, jestli jemu ta práce půjde lépe. To se ukáže,“ poznamenal opoziční zastupitel a bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Autor: