Jak zorganizovat dobrý seznamovák? Vyjasněte si pravidla, radí ombudsmanka

13. červenec 2023

Iniciativa Nahlas společně s ombudsmankou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze připravily workshop pro zájemce a studenty, kteří pořádají seznamovací kurzy. Co by doporučili organizátorům a také účastníkům?

„Všichni z nás seznamováky organizovali na různých katedrách, tak jsme si uvědomovali, že to je prostředí, kde se často potkávají lidi v různém vztahu k fakultě a kde potom nejsou vztahy úplně vyjasněné, protože je to neformální a nestandardní situace,“ zmiňuje jeden z impulsů pro pořádání workshopu doktorandka Adéla Provazníková z iniciativy Nahlas. Dalším podnětem byly otázky, se kterými se obraceli organizátoři přímo na ombudsmanku Pavlu Špondrovou.

„Je důležité vyjasnit si, kdo je tím organizujícím subjektem a kdo akci pořádá,” upozorňuje Špondrová. „Odpovědnost jde za pořádajícím subjektem,“ říká ombudsmanka a dodává, že například zapsaný spolek v takovém případě poskytuje zboží a služby, na což se vážou určité zákony. „Stávalo se, že přihlášky podepisovali jenom konkrétní studující a vlastně sami sebe zavazovali k něčemu, co ani nevěděli, že je to jejich úkolem,“ vzpomíná.

Čtěte také

Další témata, o kterých účastníci workshopu diskutovali, byla vhodnost aktivit, přítomnost vyučujících nebo konzumace alkoholu. „Slyšela jsem o případech, kdy jednotlivé týmy soutěží v tom, kdo se vysvleče a udělá nejdelší řetěz z oblečení,“ popisuje ombudsmanka nevhodnou aktivitu.

Jaká doporučení z diskuze vyplynula? Například, že seznamovací aktivity nebudou zasahovat do intimního prostoru účastníků. „Další doporučení bylo, snažit se vyvarovat vzniku intimních vztahů, který mají výrazný prvek nerovnosti,“ říká Provazníková a dodává, že třeba účast vyučujících je vhodné navázat na konkrétní organizační činnost.

„Klíč ke všemu je zdůraznit, že aktivity jsou dobrovolné,“ shrnuje Pavla a s Adélou se shodují, že je důležité nastavená pravidla transparentně komunikovat s účastníky.

Na co si dát na seznamováku pozor? Pusťte si nový díl Studovny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.