Kdyby se podařilo najít pracovní uniformu válečných ošetřovatelek, pokládala bych to za svatý grál, přeje si historička Suková

13. červenec 2023

Po deseti letech příprav je možné momentálně v Brně navštívit v krytu 10-Z putovní výstavu s názvem Ošetřovatelky Československého červeného kříže ve Velké Británii 1939-1945. V Apetýtu vás na ni pozve historička Petra Suková.

„S Kluby vojenské historie se dlouhodobě účastním akcí, na kterých se připomínají různé události druhé světové války. Na jedné z nich mi kamarádka řekla, že se nikdo nezabýval ošetřovatelkami Červeného kříže. Tak jsem se pustila do bádání a začala sbírat příběhy, které jsou často fascinující,“ líčí historička Suková.

Čtěte také

Celý projekt kromě výstavy zahrnuje také přesah do současnosti. „Díky jmennému seznamu, který jsme uspořádali a zveřejnili i na webových stránkách je možné dohledat, zda mezi těmito ošetřovatelkami nebyla i vaše příbuzná. U žen je to vždycky složitější zejména proto, že po válce se většinou provdaly. Naštěstí mi pomohlo radou mnoho kolegů a našla jsem také dost potomků, kteří byli sdílní a ochotní se podělit o informace.“

K výstavě nepatří pouze zdokumentované události, fotografie nebo záznamy, ale také různé artefakty. Ne vše se ale zatím podařilo najít: „Každý drobný detail, na který přijdu a dosadím do dosavadní skládačky, považuju za obrovský poklad. Nejvíc ale sním o tom, že by se u někoho zachovala vycházková nebo pracovní ošetřovatelská uniforma. Pokládala bych to za svatý grál – od začátku mě zajímaly nejvíc. Třeba se ještě někdo najde, kdo ji doma má. Zatím máme čapku a kabát,“ popisuje a doufá Petra Suková.

Podle čeho si historička vybírá témata, které chce do hloubky prozkoumat? Jaké má plány do budoucna a co ji na historickém bádání nejvíc fascinuje? To si poslechněte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související