Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Letošní rok ve znamení úspěchů. Stipendijní program organizace ROMEA opět ukázal, jak moc důležitá je podpora mladých Romů

14. července 2023
Čtení na 3 minuty
Robin Štrobach (FOTO: Tomáš Kurka)
Robin Štrobach (FOTO: Tomáš Kurka)
Stipendijní program organizace ROMEA funguje již od roku 2016. V letošním roce se znovu potvrdilo, že komplexní podpora mladých Romů má smysl. Důkazem jsou skvělé známky na vysvědčení, úspěšně vykonané maturitní zkoušky nebo přijetí na vysoké školy. V roce 2022/2023 poskytla organizace ROMEA stipendium celkem 81 studentům a jejich výsledky hovoří sami za sebe.

„Jsem moc rád, že se našim stipendistům daří. Je to také důkazem toho, jak moc je tento program potřebný. Každý rok můžeme podpořit 80 až 90 studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol, ačkoliv žádostí nám chodí zpravidla dvakrát více. Podpora romských studentů je důležitá a já osobně vnímám vzdělání Romů jako nejsilnější zbraň proti diskriminaci,“ říká Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace ROMEA.

Samé jedničky nejsou výjimkou

Mezi stipendisty už třetím rokem patří i Simona Soloninková, která studuje na střední odborné škole sociální v Praze a letos měla stáž v organizaci ROMEA. Simona je velmi pilná studentka, která se kromě studia samotného zajímá o tvůrčí psaní, baví ji komunikace s lidmi a ovládá znakovou řeč. Stejně jako v pololetí měla Simona i na konci roku samé jedničky. Patří k premiantům stipendijního programu, stejně jako například Daniela Kokyová, která letos úspěšně odmaturovala a pokračuje na Vysokém učení technickém v Brně.

Úspěchy našich stipendistek (FOTO: Štefan Balog)

Nováčci se zajímavými obory

Mezi nováčky ve stipendijním programu patří Sofie Černohorská, která úspěšně dokončila druhý ročník oboru aplikovaná chemie (forenzní analýza) na Střední průmyslové škole ve Dvoře Králové nad Labem. Dalším nováčkem, který úspěšně dokončil ročník a pokračuje ve studiu je i Miroslav Bílý, který studuje informační technologie na Střední škole informatiky a finančních služeb v Plzni.

Viktorie Mirgová letos úspěšně dokončila další ročník pedagogického lycea a Marian Šandor se v oboru autotronik posouvá do dalšího ročníku. „Každým rokem se objevují zajímavější obory. Je skvělé vidět, že se výčet oborů, které studují mladí Romové každým rokem rozšiřuje,“ říká Vanesa Harvanová, koordinátorka vzdělávacích aktivit v organizaci ROMEA. To dokazují i každoročně vyšší počty romských studentů, kteří se hlásí na právnické, lékařské nebo technické fakulty vysokých škol.

„Učitelství, ekonomie, praktická sestra, právo, medicína, architektura, chemie, dějiny umění, geografie, automatizace. To je jen malý výčet oborů našich stipendistů. Mám nesmírnou radost, že je to spektrum oborů širší a studenti se tak budou moci uplatnit v mnoha různých odvětvích,“ dodal Balog.

Umění na vysoké úrovni

Mezi stipendisty byli i letos studenti uměleckých škol. Mezi nováčky patří například Klaudie Kuchárová, studentka populárního zpěvu na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze, která jde úspěšně ve šlépějích své starší sestry Natálie. Marek Sendecký, letošní stipendista se věnuje oboru herectví a před pár dny krásně ztvárnil několik rolí v divadelní hře Kytice od Karla Jaromíra Erbena. V neposlední řadě je tu David Kandráč, fenomenální muzikant, který letos absolvoval Janáčkovu Konzervatoř v Ostravě, a který mimo jiné založil hudební komunitní centrum Gitano Drom.

Marek Sendecký ve hře Kytice (FOTO: Petr Florián)

Absolventi s potenciálem měnit svět

Mezi nejvýraznější absolventy patří bezpochyby Robin Štrobach, který si před pár dny vyzvedl svůj inženýrský diplom. Absolvent Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se věnoval ve své práci diskriminaci Romů na trhu s bydlením. Jeho diplomová práce byla velmi kladně ohodnocena. V minulosti dokonce jeho bakalářskou práci na podobné téma citovala i Evropská komise. Tento mladý muž má skvěle našlápnuto také díky podpoře organizace ROMEA a Nadace Albatros.

Další absolventkou je Natálie Kuchárová, která po studiu Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze míří na vysokou školu a bude se věnovat angličtině a hudbě. Za zmínku stojí i Danisa Hamáčková, která si pro studium na vysoké škole vybrala obor prevence kriminality. Michaela Makulová úspěšně odmaturovala na Severočeské střední škole v oboru předškolní a mimoškolní pedagogika a přihlásila se na Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Michaela Makulová s maturitním vysvědčením (FOTO: Dorian Dreveniak)

V roce 2022/2023 podpořila organizace celkem 81 stipendistů, 50 studentů středních škol, 6 studentů vyšších odborných škol a 25 studentů vysokých škol. Mezi středoškoláky bylo letos 25 nových stipendistů a 25 stipendistů získalo stipendium opakovaně. Zkoušku dospělosti letos vykonalo všech 9 stipendistů ze čtvrtých ročníků středních škol a prozatím se 5 z nich dostalo i na vysoké školy.

“Držíme palce i ostatním, ať jim přijímačky vyjdou tak, jak mají. Tři studenti vyšších odborných škol ukončili studium absolutoriem na konzervatoři a celkem 4 studenti vysokých škol získali tituly Bc., Mgr. nebo Ing.,” řekl Štefan Balog.

Nejen tito, ale i další stipendisté organizace ROMEA jsou výsledkem vytrvalé podpory ze stran nadací, ale i obyčejných lidí, kteří prostřednictvím portálu Darujme.cz přispívají k tomu, aby mladí Romové v budoucnu zastávali stejně důležité pozice jako neromové.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon