Vysoké teploty Čechy vedou k nákupům zmrzlinovačů nebo výrobníků ledu a limonád

foto Zmrzlina - ilustrační foto.

Praha - Osvěžit se Češi v horkých dnech chtějí také domácí zmrzlinou nebo limonádou. Ukazuje to zájem o výrobníky zmrzliny, sodové vody a ledu, který ve srovnání s minulým týdnem nebo červnem stoupl až o několik desítek procent. Žádané jsou především produkty ve střední cenové kategorii. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Vysoké teploty podle nich vedou také k vyšším tržbám za hadice na zalévání zahrad nebo zavlažovače. Tropy posledních dní dnes v Česku dosáhnou vrcholu, může být až 37 stupňů Celsia.

Proti červnu vyšší poptávku po zmrzlinovačích eviduje e-shop Mall.cz, u výrobníků na led se pak jedná o meziroční nárůst v řádech desítek procent. "Vzhledem ke stoupající ceně potravin vyjde například domácí výroba zmrzliny výrazně levněji. Ačkoliv může být pořizovací cena adekvátního přístroje vyšší, jde o investici na několik sezon," řekl ČTK mluvčí Jakub Charvát. Výkonnější výrobníky ledu podle něj dokáží za den dodat až 12 kilogramů kostek ledu.

Internetový srovnávač Heureka.cz za posledních 30 dní hlásí více než třetinový nárůst zájmu o zmrzlinovače. Žádané podle mluvčí Lucie Dlouhé začínají být vždy v dubnu a také ještě před Vánoci. V případě výrobníků sody je zájem proti uplynulému týdnu vyšší o 37 procent, uvedla. "Ve všech těchto kategoriích se lidé nejvíce zajímají o produkty ze střední cenové relace, konkrétně výrobníky sody se nejčastěji pohybují v ceně okolo 2000 korun," řekla. Zmrzlinovače jsou nejvíce poptávané v rozmezí 1000 až 2000 korun, výrobníky ledu pak od 2000 do 3500 korun, doplnila Dlouhá.

Za prodeji formiček na zmrzliny, které v posledních dvou týdnech obchodům Globus narostly o pětinu, stojí podle mluvčí Anety Turnovské rovněž domácí úroda ovoce. V horkých dnech podle ní zákazníci pamatují i na závlahu zahrad. "V červenci vůči minulému roku registrujeme meziroční nárůst zájmu u zavlažovačů asi o 75 procent a u zahradních hadic o zhruba 62 procent," doplnila.

Zájem o hadice či zavlažovače na e-shopu Alza.cz v posledních deseti dnech stoupl dvojnásobně, uvedla mluvčí Eliška Čeřovská. V této kategorii jdou podle ní na odbyt především dražší a kvalitnější modely. Při výběru výrobníků ledu je potřeba brát v potaz kvalitu vody, míní. "Tvrdá voda dokáže při zanedbání údržby zanést trysky výrobníku a způsobit tak jeho poškození. Tento fakt je důležitý, protože se na tento typ poškození obvykle nevztahuje záruka," upozornila.

Poptávka po letních produktech, kam patří zmrzlinovače, výrobníky sody nebo ledu, jsou v obchodech Datart meziročně o šest procent vyšší. V porovnání s minulým týdnem je pak nárůst čtyřnásobný, řekl ČTK za společnost Pavel Schwarz. Ke zmrzlinovačům se podle něj prodávají také hotové směsi, do kterých se jen musí přilít mléko či voda.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď