Hraboši na Znojemsku zlikvidovali polovinu úrody obilovin. Jedy ale nelze použít kvůli ochraně přírody

V některých okresech zemědělci na jihu Moravy hodnotí úrodu ozimého ječmene nebo pšenice. V Těšeticích na Znojemsku je ale situace jiná. Tam zemědělci spíše než výnosy počítají ztráty kvůli přemnoženým hrabošům polním. Ti poničili tamním zemědělcům přibližně polovinu úrody obilovin a také třetinu jabloňového sadu.

Těšetice (Znojemsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hraboš polní

Na Znojemsku zemědělci počítají ztráty kvůli přemnoženým hrabošům polním | Foto: Dieter TD | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) | CC BY-NC-SA 3.0,©

„Když se podíváte na porost, tak si všimnete, že 30 až 40 procent stromů je poznamenaných. Tady je obava, že to ty stromy nepřežijí a příští rok odumřou,“ ukazuje místní zemědělec a místopředseda ovocnářské unie Ivo Pokorný škody, které hlodavec způsobil v jabloňovém sadu nedaleko Těšetic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o poničené úrodě hraboši na Znojemsku

Na nedalekém poli je vidět, že chybí obilí, zároveň jsou pod nohami znatelné cestičky a vchody do nor.

„My zemědělci žijeme s přírodou a cítíme velkou sounáležitost. Určitě nepoužíváme přípravky bezdůvodně a používáme je jen v nezbytně nutné míře. To nám bohužel nebylo umožněno. A proto ta situace skončila takto,“ vysvětluje zničení úrody Pokorný.

Zákaz použití jedů

Hraboši ale nejsou na všech polích. „V Jihomoravském kraji se silně poškozené porosty objevují lokálně a ne plošně. Zejména na zmíněném Znojemsku jsou škody na porostech obilnin nejvyšší, a to především tam, kde se z důvodu výskytu chráněných druhů živočichů nemohlo ošetřovat přípravky na ochranu rostlin,“ přibližuje mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková, jaká je situace v celém kraji.

Konec kůrovce v Česku? Vědci vyvinuli unikátní repelent, funguje na ryze přírodní bázi

Číst článek

Na některých místech ale nelze užívat jedy vůbec. Jejich umístění je zakázané kvůli ochraně přírody.

„Pro vybrané zvláštně chráněné druhy, které mohou být těmito látkami ohroženy, byly vymezeny oblasti jejich výskytu, kde je aplikace rodenticidů možná jen v případě povolení výjimky orgánem ochrany přírody,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Z podobných důvodů nemohl jed aplikovat ani Pokorný. V okolí Těšetic totiž žije například křeček polní.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme