Za osvěžením na Kraví horu. Koupaliště v Brně nabízí modernizované wellness navazující na 70. léta

Kdo se chce v horkých letních dnech zchladit v Brně, může zamířit na Kraví horu. Nově tam na něj čeká i modernizované wellness.

eda83f1e-86e2-4b4f-92a4-33d72c545bc8-full

Foto: Barbora Ponešová

Pohled na bazén a zrekonstruované wellness na Kraví hoře

0Zobrazit komentáře

Letošní horké léto vyloženě vyzývá k víkendu u vody. V Brně tak mohou vyrazit například na Kraví horu, na tamní koupaliště, které doplnilo moderní wellness centrum. To sice přináší maximální komfort, zároveň však respektovalo původní podobu areálu ze sedmdesátých let. Další zajímavou architekturu můžete pravidelně objevovat v newsletteru Arch.

Načítám formulář...

V roce 2004 se brněnští dočkali povedené rekonstrukce koupaliště na Kraví hoře od studia Architekti D.R.N.H., kteří se po téměř dvaceti letech vrátili na místo činu, aby na dřívější kultivaci prostoru navázali novým objektem wellness centra. I přesto, že jde o kompletně přestavěný objekt, architekti se ve svém návrhu rozhodli ctít původní vizi architekta Miloslava Kramoliše.

Ten navrhnul podobu koupaliště v roce 1969 ve stylu pozdní moderny, kdy si dokázal velmi šikovně poradit s náročným, svažitým terénem, který byl pro areál vymezen. Jednotlivé plochy bazénů a dalšího zázemí tak vznikly na terasách postupně rozptýlených po svahu.

První fáze oprav z přelomu milénia se soustředila na venkovní bazén a veřejné prostory, ke kterým nově přibyla také plavecká hala. Původní objekt však i nadále chátral – až dosud, kdy si prošel rekonstrukcí.

58f078dc-dfcc-47a6-8d6d-f93e2b11c0f6-full

Foto: Barbora Ponešová

Koupaliště vyrostlo na místě v 70. letech

Díky rekonstrukce vznikl v jeho západním křídle saunový svět, který je propojený s krytou bazénovou halou. Celkem nabízí wellness centrum sedm saun, vodní plochu s vířivkami a chladící bazének. Východní křídlo pak slouží jako letní koupaliště s občerstvením a šatnami.

Architekti zachovali původní nosný skelet i celkovou kompozici modernistické budovy s řadou atikových stěn, rytmicky se střídajícími sloupy, to vše zabaleno do plně průhledné obálky budovy pro maximalizaci propojení mezi exteriérem a interiérem.

Prosklená je i nová přístavba, která umožňuje přístup na střechu objektu. Ta poskytla prostor pro novou venkovní relaxační zónu s dvojicí panoramatických saun a vířivkou nabízející výhled na město. A součástí střechy je také vegetační souostroví s luční travou.

Architekti se snažili co nejvíce využívat přírodní materiály – od dřeva přes mozaiky až po kouřové sklo či pálenou žulu, která tvoří podlahy. Ke slovu však přišla také udržitelnost, kdy je dešťová voda zachycována v podzemních rezervoárech a dále využívána. A zbytkové teplo z ohřevu bazénové haly je využíváno k ohřevu užitkové vody a vnitřního vytápění.

c82826aa-6274-4bdd-a5fe-51b2a5b83ad0-full

Foto: Barbora Ponešová

Wellness nabízí sedm saun, vodní plochu s vířivkami a chladící bazének

Diskuze (0)

Novinka

Anonym