Josef Jedlička: Kde život náš je v půli se svou poutí. O hledání smyslu existence v severních Čechách za socialismu

22. červenec 2023

Novela českého prozaika a esejisty s tématem kritické životní bilance, zasazená do atmosféry druhé poloviny čtyřicátých a počátku padesátých let 20. století, představuje filozoficko-meditativní prózu, která je pojata jako generační autobiografické svědectví o hledání smyslu života v realitě severních Čech. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: René Přibil, Ivana Měřičková
Připravil: Jiří Červenka
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: 1994

Jedličkův opožděný debut Kde život náš je v půli se svou poutí představuje filozoficko-meditativní prózu, která je pojata jako generační autobiografické svědectví o hledání smyslu života v socialistické realitě severních Čech padesátých let. Simultánní existence několika vzájemně se prolínajících časových pásem, silná filozofická reflexe i apelativní lyrismus autorské výpovědi vytvářejí složitě strukturovaný literární tvar, zvýrazňující autentické hodnoty této prózy. Novela je zasazená do atmosféry druhé poloviny čtyřicátých a počátku padesátých let 20. století.

Prozaik, esejista a rozhlasový redaktor Josef Jedlička (16. 3. 1927 v Praze - 5. 12. 1990 v německém Augsburgu) žil od r. 1968 v Mnichově a pracoval jako redaktor Svobodné Evropy. Věnoval se rovněž literárněvědné práci, je autorem studií např. o F. Kafkovi, Čaadajevovi, o poezii I. Diviše, či rozsáhlého Dodatku k nenapsaným dějinám české literatury (Rozmluvy 1987, č. 7), ve kterém se věnuje autorům a dílům ve své době tabuizovaným a zamlčovaným.

autor: Jiří Červenka
Spustit audio

Související