InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Májový koncert - Komorní sbor Ostrava

    pátek 3.5 18:00 - Gotický sál, Stará radnice, Tábor

  • Absolventský koncert Silvie Voldřichové - hoboj

    pátek 3.5 18:00 - ZUŠ Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pohádková marmeláda z Veselí byla nejlepší

LUŽNICE - V sobotu 15. července proběhlo v Muzeu lidové architektury v Lužnici u Třeboně již tradiční Marmeládobraní a Medobraní. Na akci v muzeu, které provozuje společnost A-spektrum architekta Stanislava Kováře, se už třetím rokem podílela Česká pohádková akademie. Koná se vždy v polovině července u příležitosti Dne lidové architektury.


I přes rekordní teploty se v prostorách muzea sešla řada osobností pohádkového a kulturního života, společně s odborníky v oboru výroby marmelád a včelařství, aby zvolili nejlepší marmeládu a med letošní sezony. Do soutěžního klání bylo přihlášeno dvanáct skleniček marmelád a ovocných směsí domácí výroby. Na regulérnost klání dohlížely ministryně pro Múzy České pohádkové akademie Lucie Štefanová – Šafranková a spisovatelka Jarmila Mandžuková. K příjemné pohodě hrál na akordeon pohádkový ministr hudby a poezie František Tylšar.

Kromě soutěže proběhla také zajímavá prezentace o včelách, včelařství a medu Jany Novotné a přednáška spisovatelky, členky Jihočeského klubu Obce spisovatelů Ing. Jarmily Mandžukové na téma Zdravá výživa. 

A jak dopadla soutěž? Cenu za nejlepší med si odnesla Jana Novotná, která byla jedinou účastnicí klání. U marmelád to měla porota složitější. Ze všech skleniček se linula nádherná vůně a vůni následovala i skvělá chuť. Kromě tradičních rybízových a jahodových směsí se objevily i příchutě rebarbory, ananasu či černého bezu. Mezi vzorky byly i dvě opravdové marmelády. Jedna z citronu a druhá z ručně trhaného a osobně dovezeného izraelského citrusu kumqvát. Všem nakonec nejvíc chutnala „veselská" Pohádková marmeláda Lenky Tylšarové z Veselí nad Lužnicí z rybízu a vinných hroznů. Druhou pozici získala taktéž Pohádková marmeláda Lenky Tylšarové, tentokrát z izraelského kumqvátu. Třetí pozici obsadila směs z černého bezu.

Pokud i vy dokážete vyrobit originální a chutnou marmeládu, přijeďte za rok a poměřte ji s ostatními. Diplom a věcná cena vás jako vítěze nemine. Do Muzea lidové architektury v Lužnici u Třeboně můžete zabrousit i během roku. Po celou sezónu je otevřeno o víkendech. Prohlídka je možná po telefonické dohodě na tel. 604 602 972 (Stanislav Kovář), 603 323 761 (Miloš Dědič).

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace