Smrt, vyhazov i zmizení. Putin ztrácí generály, vyloučena není ani válka uvnitř ruské armády

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho generál Sergej Surovikin

Válka na Ukrajině (3.7.2023 19:00)

Ruský prezident Vladimir Putin od začátku války na Ukrajině ztratil řadu svých armádních velitelů, a to včetně vysoce postavených generálů. Ve většině případů se stali terčem ukrajinských obránců a jejich přesně mířených střel. V poslední době však Putin přišel hned o trojici generálů i za poněkud podivuhodnějších okolností. Dva z nich si sice svůj krk prozatím zachránili, přesto se však zařadili na diktátorův „black list“ a skončili v nemilosti. Televize CNN hlásí, že může jít o soukromou válku přímo v nejvyšším velení ruské armády.

Nejaktuálnější dění se točí kolem ruských generálů Ivana Popova a Olega Cokova. Prvně jmenovaný přišel o funkci velitele 58. vševojskové armády bojující na Ukrajině. To nese dost nelibě a tvrdí, že byl postu zbaven kvůli své kritice nejvyššího velení ruské armády.

„Řeknu vám upřímně, že vznikla komplikovaná situace s vyšším velením, o níž bylo potřeba mlčet a říkat, co chtěli slyšet,“ prohlásil Popov na nahrávce, kterou podle ruskojazyčného portálu Meduza zveřejnil ruský poslanec Andrej Guruljov. Ten mimochodem v minulosti velel právě té samé armádě.

Popov měl na nahrávce říci, že se ruská armáda nedostatečně stará o výzvědné operace, které by byly zaměřené na ukrajinské dělostřelectvo, kvůli čemuž Moskva zbytečně přichází o vojáky. „Kvůli tomu ve mně vyšší velení vycítilo nějaké nebezpečí a bleskově, za jeden světelný den, dali dohromady příkaz, ministr obrany ho podepsal a zbavili se mě,“ řekl ruský generál na nahrávce.

Podle jiných zdrojů na ruské sociální síti Telegram měl Popov o funkci přijít kvůli stěžování si náčelníkovi generálního štábu ruských ozbrojených sil Valeriji Gerasimovi, že žádal o rotaci svých jednotek.

Podle nahrávky se přitom Popov opřel i do čím dál více kritizovaného ministra obrany Sergeje Šojgua. „Očividně naši nejvyšší velitelé ve mně vidí hrozbu a tak mě jednoho dne po příkazu z ministerstva obrany odstranili a zbavili se mě,“ měl komentovat generál.

Zemřel generál zbytečně?

V souvislosti s 58. armádou přitom Rusové čerstvě přišli také o dalšího generála, a to natrvalo. Zmíněné vojsko totiž mělo mít své velení v dobytém ukrajinském městě Berďansk. Tamní hotel byl zasažen v úterý raketou, při čemž zemřel generál Oleg Cokov. On i Popov měli být podle stanice CNN vnímáni ruskými vojáky jako velmi respektovaní a schopní velitelé.

ČTĚTE TAKÉ: Nesmírně efektivní zbraň i zdánlivě neužitečný šrot. Visingr hodnotí dary NATO pro Ukrajinu

Zajímavostí je, že podle investigativního portálu The Insider řada telegramových kanálů spekulovala, že raketový útok měl být mířen právě na Popova, nikoliv zabitého Cokova. Mělo to být prý dokonce učiněno samotnými Rusy, protože takto se podle The Insider ruské velení zbavuje nepohodlných generálů.

Pád někdejšího velitele sil na Ukrajině

Řeč musí přijít také na donedávna vysoce postaveného generála Sergeje Surovikina. Ten v jistý čas dokonce oficiálně velel „speciální vojenské operaci“, jak Rusové invazi nazývají, na Ukrajině.

Po čase však upadl v nemilost, protože se válka na Ukrajině nevyvíjela pro Rusko dobrým směrem, a tak byl ve funkci nahrazen přímo Gerasimovem. Svoji roli následně sehrál při nedávném tažení žoldáků z Vagnerovy skupiny na Moskvu, když vystoupil ve videu, ve kterém se snažil šéfa žoldnéřů Jevgenije Prigožiny od vzpoury odradit. Surovikin byl přitom dříve vnímán jako Prigožinův spojenec.

Vzpoura mohla podle CNN ukázat Vladimiru Putinovi, kde leží loajalita jeho velitelů. Navzdory zmíněnému videu se ovšem může zdát, že Surovikin neobstál. Od incidentu s vagnerovci totiž nebyl ruský generál viděn, a to navzdory skutečnosti, že se jedná o vrchního velitele ruských vzdušných sil.

Padnou i Šojgu s Gerasimovem?

Uprostřed toho všeho ruské ministerstvo obrany mlčí. Mohou zatím být právě střety uvnitř resortu a v nejvyšším ruském velení. Přitom se může smrákat i nad Šojguem a Gerasimovem. V nedávném exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl ruský opoziční předák Ilja Ponomarjov.

„Šojgu a Gerasimov pravděpodobně budou ze svých pozic odstraněni. Nevím, jak brzy k tomu dojde, protože Putin nemá v lásce náhlá řešení pod tlakem. Vždy v takových věcech rád postupoval pomalu, aby ukázal, že to jsou jeho vlastní promyšlená rozhodnutí. Nečiní je ve stresu. Ale každopádně mám za to, že Šojgu s Gerasimovem jsou naprosto odepsaní, protože se ukázalo, že nejsou schopni bránit sami sebe, natož zemi,“ popsal pro CNN Prima NEWS Ponomarjov.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina ministr obrany Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Prezident Ruska Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Sergej Vladimirovič Surovikin Ivan Popov