Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vznikl muzikál o akci StB. Zazní i Internacionála, odhaluje Ondřej Soukup

  7:00
Po názvem Kalte Freiheit uvádí na německém festivalu Luisenburg Festspiele muzikál vyprávějící o akci Kámen, kterou StB mátla Čechoslováky unikající přes hranice. Hudbu k nezvyklému dílu vytvořil Ondřej Soukup. „Bylo mi záhadou, jak na toto téma přišli,“ přiznává skladatel.
Hudební skladatel Ondřej Soukup

Hudební skladatel Ondřej Soukup | foto: Radek Vebr, MAFRA

Jak se stalo, že oslovili právě vás? A co jste na tu nabídku prve říkal?
Byl to poměrně dlouhý vývoj, ale tím nebudu zatěžovat. Na jeho konci paní Birgit Simmler, koproducentka, scenáristka a režisérka viděla v Praze Johanku z Arku a posléze mi nabídla psát hudbu k tomuto představení.

Já byl nadšen, protože celé téma, ač zcela nemuzikálové, obsahuje spoustu dramatických situací, jsou v něm obavy, láska, odporné podrazy, naděje atd... Prostě to v žádném případě není plochá záležitost. A přitom podle skutečných událostí, které se staly po puči v roce 1948.

Jak si vysvětlujete, že německé tvůrce zaujala právě akce Kámen?
To mi bylo také záhadou. Nicméně zde hledají témata, která se týkají okolí nebo regionu a z kterého vygenerují nebo nechají vzniknout muzikál. A tak došlo na akci Kámen, i když tato se odehrávala u Kdyně a u Všerub, což je trochu jižněji.

Velkou zásluhu má také paní Václava Jandečková, badatelka po zločinech komunismu. Na místě, kde se akce Kámen odehrála, uvedla polodivadelní představení pro naše i německé publikum, vydala velmi podrobnou knihu a následně česky i německy skvělý komiks geniálně nakreslený Michalem Kociánem. Až posléze jsem dostal telefonát z Německa, že pro Luisenburg Festspiele vzniká muzikál s tímto tématem a jestli bych k němu napsal hudbu. Což jsem s radostí přijal. Kromě jiného jsem měl radost, že mohu participovat na projektu připomínajícím odpornosti, které komunistický režim páchal.

Na Falešných hranicích. Herci znovu připomínají chytání emigrantů při akci Kámen

Muzikál bývá obecně lehčí žánr, tady se ale vypráví o represích a nesvobodě. Jak to jde dohromady?
Muzikál, muzikál... U nás dosti devalvovaný žánr. Bohužel. Nedá se říct, že bych byl milovníkem muzikálu, obzvlášť klasického. Nicméně miluji ho komponovat, napsal jsem jich již osm a vždy jsem měl naprostou svobodu.

Psal jsem si, jak jsem chtěl a co jsem chtěl, jedinou limitací byl text. Ale ten se dal vždy prodloužit, zkrátit nebo upravit, jak jsem potřeboval pro hudební logiku. Na druhou stranu - podívejte se na Bowieho muzikál Lazarus, na Hair, a je jich víc. To nejsou žádné lehčí žánry. Ale samozřejmě i přitroublých muzikálů je mnoho.

Můžete prozradit něco k ději? Postupovali tvůrci přesně dle historických faktů, nebo nějak upravovali?
Děj je, až na malé licence, v podstatě identický se skutečností. Tedy: po převratu v roce 1948 komunistická StB nechala předsunout německou hranici u Všerub (vesnice blízko Kdyně) a v domečku, který byl jako už za hranicí, postavili falešnou celnici, ve které byli agenti StB převlečeni za americké důstojníky.

Jejich pomocníci slíbili zájemcům o emigraci pomoc, dostali je k falešné hranici a poslali dál, že tam už je svobodný svět. Ti chudáci po chvilce viděli „německého“ pohraničníka, ten je odvedl do domečku a oni v domnění, že jsou na Západě, „americkým důstojníkům“ vše vyžvanili - kdo jim pomáhal, s kým se stýkali atd. - a pak byli zatčeni.

Noví Gottové a Bílé už tu nebudou, říká hudební skladatel Ondřej Soukup

A v hlavní roli tedy vstupuje skutečná postava Stanislava Lišky?
Ano. Ve Všerubech byl velitelem místní stanice SNB. Komunisty nesnášel a sám pomáhal lidem utéct na Západ. Leč přijel vysoký důstojník StB Evžen Abrahamovič, jeden z iniciátorů celé akce, a nařídil Liškovi, že jim musí pomáhat a vodit uprchlíky, které mu předají agenti, k falešné hranici a tam je poslat dál, že už za pár metrů jsou v Německu.

Liška sice svůj úkol plnil, nic jiného mu nezbylo, ale přitom převáděl dál. Sice ho skoro chytli, pro jistou zavřeli, ale on se dostal z kriminálu ven, s celou rodinou utekl a nakonec skončil v Kanadě, kde zemřel v osmdesátých letech. A Evžen Abrahamovič (bylo mu tehdy 27 let) se po odchodu z StB stal recepčním v hotelu Alcron a pak ředitelem obchodního domu Kotva a byl jím až do roku 1989. Nic se mu nestalo, přitom zničil životy mnoha lidí.

Vy jste do hudby začlenil Internacionálu, což se prý tvůrcům moc nelíbilo?
Jistě, s perverzní radostí jsem ji včlenil hned do úvodní scény. Vždyť je komunistický převrat, velký Únor, tak k tomu se přeci hodí. Ale pak jsem ještě použil její text na závěr, který je ale zpíván na úplně jinou melodii, smutnou, obviňující a neustále gradující. No, a někteří spolutvůrci nesouhlasili s tím, aby Stanislav Liška, hlavní hrdina a nepřítel komunismu zpíval text Internacionály. Ale pak jsme si snad ujasnili, že její text v úplně jiných hudebních souvislostech dostává zcela jiný charakter.

Podvod komunistické StB s falešnou hranicí připomíná v Chebu nová tabule

S jakými dalšími motivy jste pracoval?
Těch je tam spoustu. Určité situace nebo postavy mají příznačné motivy, někdy je to scénická hudba nebo píseň k dané situaci a pokud možno ji podporující nebo umocňující. Ale jak mám popisovat hudbu...

Ondřej Soukup v divadle

Muzikál Mauglí se v úterý představil novinářům (3. září 2013).

Vedle aktuální německé novinky Kalte Freiheit lze hudbu Ondřeje Soukupa slyšet i v muzikálech Láska je láska (Divadlo Lucie Bílé), Mauglí, Robin Hood, Johanka z Arku (Divadlo Kalich) a Makropulos musical (Východočeské divadlo Pardubice).

Muzikál měl premiéru v pátek na festivalu v Luisenburgu, což je dost specifické místo. Můžete ho přiblížit?
Luisenburg a jeho scéna je mystické místo. Obrovský amfiteátr pro dva tisíce lidí, jeviště zapuštěné do prudce se zvyšující skály s velkými smrky, optimální pro Wágnerovy opery s mýtickými náměty.

Už tam schází jen vlci a Ludvík Bavorský v kočáru taženým třemi bílými koňmi... A ještě dosti cynická poznámka; celé hlediště je kryté před deštěm, celé jeviště je zcela otevřené. A hraje se, i když prší. Jeden můj kolega, divadelní producent, byl dosti škodolibě pobaven.

Hrát se bude jen v létě?
Hraje se jen v létě a Kalte Freiheit bude mít jen pět představení. Upřímně, nechápu, jak toto vyloženě naše téma bude zajímat německé publikum. To by se mělo spíš hrát u nás a povinně by na to měly chodit školy,

Co dalšího nyní na poli divadla chystáte?
Scénickou hudbu pro divadelní představení o Jindřichovi lV. „Blázinec boží“, kterou napsal a bude režírovat Petr Novotný v Pardubicích.

  • Nejčtenější

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

Mohla jsem toho zahrát víc. Vránová o Pyšné princezně i facce režisérovi

28. května 2024

Premium Hereckou kariéru si vybrala jako útěk z neutěšené reality vlastního života a smutného dětství....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Tajná láhev na place? Tereza Ramba se proměnila v zdecimovanou alkoholičku

27. května 2024  17:15

V polovině července zamíří do kin film Zápisník alkoholičky, v němž se režisér Dan Svátek vrací k...

Zemřel divadelník a zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid, bylo mu 87 let

4. června 2024  12:07

Ve věku 87 let zemřel v pondělí 3. června divadelník, režisér a kulturní publicista Jan Schmid....

Francii patří Bonjour léto s Českou televizí. Ale Chalupáři budou taky

4. června 2024

Téma Francie se prolne všemi letními programy České televize. Připraveny jsou přímé přenosy...

Jsme muži tlačené jít si po krku a soutěžit, říká Kateřina Marie Tichá

4. června 2024

Vysíláme Kateřina Marie Tichá, dlouhá léta zpívala s kapelou Jelen, teď už z rádií dlouho zní hlavně její...

Rusko chce v lidech vzbudit nadšení do války. Ztrojnásobilo výdaje na válečné filmy

4. června 2024  8:10

Roční výdaje ruského státu na natáčení filmů o válce a o globálním konfliktu se Západem vzrostly od...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...