Ambiciózní Samyang AF 35–150 mm f/2–2,8 FE

Publikováno: 17. července 2023 | autor Redakce
samyang-35-150mm-fv-02-www.klapper.cz.jpg

S příchodem léta, dovolených, venkovních akcí a festivalů si pro nás Samyang přichystal druhý a znatelně ambicióznější zoom pro fullframová bezzrcadla Sony, autofokusové sklo s „dvojím“ rozsahem 35–150 mm.

samyang-35-150mm-fv-15-www.klapper.cz.jpg

Text a foto: Petr Klapper, Instagram

Opravdu povedené sklo

Tato dříve nemyslitelná kombinace rozsahu a clon není na trhu zcela nová a možná právě i díky úspěchu u širšího spektra fotografů se Samyang rozhodl vytvořit svou verzi objektivu. Sám za sebe musím po dvou měsících permanentního využívání konstatovat, že se sklo opravdu povedlo.

samyang-35-150mm-fv-01-www.klapper.cz.jpg

Hned zkraje je třeba zmínit, že to nebude sklo úplně pro každého – roky s bezzrcadly zejména v systému Sony ukázaly, že není třeba vždy tahat kila výbavy v podobě velkých těl a hlavně objemných objektivů. Ty jsou v nabídce všech značek nadále, ale menších a lehčích objektivů stále přibývá, a i proto je váha tohoto přibližně 1,2kg nového kousku rozhodující pro případné zájemce a více než kdy jindy záleží na úhlu pohledu a specifickém využití. Pro někoho je to moc i za větší rozsah v jednom, jiní si ještě výrazně váhou pomohou a získají navíc.

samyang-35-150mm-fv-06-www.klapper.cz.jpg

Osobně patřím ke skupině druhé – bez teleobjektivu, který se váhou blíží 135 mm f/1,8 a často i překonává 70–200 mm f/2,8, se při většině focení neobejdu a vzhledem k reportážní a nezřídka nutnosti rychle reagovat například na dění na pódiu a mezi diváky je pro mě možnost kombinace středu a tele záběru na jednom fotoaparátu takřka k nezaplacení a už si nedokážu představit tu možnost nemít.

samyang-35-150mm-fv-02-www.klapper.cz.jpg

Tato náhrada dvou rozsahů v jednom není samozřejmě dokonalá – 150 mm není 200 mm a 35 mm je znatelně užší než 28 mm nebo i 24 mm, nicméně většina (reportážních) fotografů se bez dalšího (ultra)širokého objektivu neobejde a tento může rozsah přirozeně doplnit. Navíc clonový rozsah od f/2 na 35 mm do f/2,5 na 70 mm znatelně přidá na světelnosti a zejména odpichu subjektu od pozadí, bonus v podobě 35 mm f/2 bez nutnosti pevného skla mě až překvapil a nově teď i oceňuji, jak jsem občas „tlačen“ do hledání lepší kompozice, než jen hned přehmátnout na druhé tělo se 12-24 mm f/14.

samyang-35-150mm-fv-10-www.klapper.cz.jpg

Bytelný na cesty

Kromě reportážního focení jsem byl skeptický k prezentaci objektivu jako ideálu na cestování, přeci jen jsem si již zvykl na svá menší pevná skla, kdy je zpravidla čas je měnit i na jednom fotoaparátu. Přesto jsem zkusil vzít na kratší výlet do Thajska hned po uvedení a zkušenost to byla příjemná, člověk si zvykne, že nemá malé lehké 24/35/45/50 mm s f/1,8 a i 85 mm f/1,4 na cestovní portréty z hlediska bokehu „dohnat“ na 150 mm f/2,8, celkovou váhou se to opět vyrovná. Zároveň nemuset skla střídat se hodí na výšlapu i v kánoi v protivodním pytli – prostě přidej 14GM a jeď.

samyang-35-150mm-fv-03-www.klapper.cz.jpg

Z technického hlediska se jedná o bytelně sestavený objektiv, fotky jsou ostré, aberace a deformace minimální a na mé postarší A7R IV mě na nejedné „blikající“ či tmavší akci s protisvětlem tichý autofokus v režimu human tracking zachránil i v situacích, kdy bych to skoro nečekal. Hravě také zastane funkci portrétního skla, ať už na šířce či délce s pěkným bokehem/odpichem, když si situace vyloženě nežádá například f/1,4.

TIP: Více ukázkových fotek

Sklo je také vybaveno dvěma přepínači pro změnu chování AF a má i dvě tlačítka focus hold běžná v systému Sony.

samyang-35-150mm-fv-21-www.klapper.cz.jpg

Když to shrnu

Celkově se jedná o opravdu univerzální objektiv na širokou škálu žánrů, přináší často vyšší efektivitu a pohotovost, poprvé jsem se s ním přiblížil k ideálu „dvě těla, dvě skla a dost“ (ještě fisheye nějak pořešit) a za cenu kolem 31 tisíc korun myslím zastane nečekané množství práce.

samyang-35-150mm-fv-28-www.klapper.cz.jpg


Celý článek najdete v červencovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.