Mladá česká štafeta na mistrovství světa v Hamburku nedokončila

Mladá česká štafeta na mistrovství světa v Hamburku nedokončila

Seriál triatlonového mistrovství světa pokračoval v Hamburku o víkendu 14.-16. července. Zatímco v elitních individuálních závodech Česko svého zástupce nemělo, na start závodu smíšených štafet se postavila čtveřice Marek, Mičková, Michálek a Hadravová. Velmi mladá a nezkušená sestava ale závod nedokončila kvůli dojetí o kolo.

Pro všechny členy české sestavy Jakub Marek, Kateřina Mičková, Filip Michálek a Kateřina Hadravová se jednalo o vůbec první start v elitní kategorii seriálu mistrovství světa (WTCS) a zcela novou zkušenost. Reprezentační kouč Jan Čelůstka neměl k dispozici nejlepší české závodníky, a tak postavil do závodů mix reprezentantů do 23 let a juniorů, proti kterým stála nejtěžší světová konkurence.

„Původně měla startovat Petra Kuříková s Michaelou Štěrbovou, obě se ale odhlásily ze štafety i z individuálních závodů kvůli zranění. Zdravotní stav neumožňoval závodit ani Daně Přikrylové. My jsme přitom byli přihlášení a měli vše zajištěné, proto jsme nastoupili do závodu s touto sestavou,“ vysvětluje Čelůstka. „Kromě toho jsme se rozhodli, že v letošní sezoně dáme každému z reprezentantů šanci ukázat se alespoň v jedné štafetě, abychom našli ideální sestavu do kvalifikačního závodu o olympijské hry pro příští rok. Dnes tedy měli mladí reprezentanti šanci získat nové zkušenosti, poměřit se s tou nejtěžší konkurencí a ověřit si, kde jsou jejich silné a slabé stránky.“

Na prvním úseku šel Marek z vody jako poslední, i když se ztrátou jen dvou vteřin na čtveřici závodníků před sebou. Na kole se mu pak ale nepodařilo zachytit žádného ze soupeřů, zůstal sám a jeho ztráta na většinu startovního pole narůstala. Podařilo se mu ovšem předstihnout Japonce, a tak předával se ztrátou 2:37 na 21. místě.

Kateřině Mičkově se ale na druhém úseku nepodařilo náskok udržet. Japonka naskakovala na kolo před českou závodnicí, která pak jezdila sama. Svůj úsek zakončila na 22. pozici se ztrátou více než dvou minut na Japonsko a více než pěti minut na čelo závodu.

Filip Michálek ještě do svého úseku vstoupil, ale nedokončil ho – česká štafeta byla ze závodu stažena kvůli dojetí o kolo. Podobným výsledkem skončila také společná smíšená štafeta kategorií do 23 let a juniorů, která absolvovala svůj závod v sobotu.

Seriál mistrovství světa bude pokračovat 29.-30. července v anglickém Sunderlandu.

Výsledky

Mistrovství světa, Hamburk (Německo), 16. července 2023

Smíšené štafety: 1. Německo, 2. Nový Zéland, 3. Švýcarsko … Česko nedokončilo kvůli dojetí o kolo

Kompletní výsledky najdete zde.