Hlavní obsah

Devět let od sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou. Doživotně odsouzení zločinci včetně Girkina stále unikají spravedlnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí uplynulo přesně devět let ode dne, kdy bylo nad východem Ukrajiny sestřeleno dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines. Na palubě letu MH17 zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky. Podle Mezinárodního trestního soudu byl stroj sestřelen raketou ruské výroby, kterou odpálili dosud neznámí pachatelé.

Foto: Profimedia.cz

Trosky letu MH17

Článek

Malajsijské letadlo bylo sestřeleno 17. července 2014 nad východní Ukrajinou, která v té době čelila bojům mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty. Rusko jakékoli zapojení odmítá a popřelo také fakt, že by měla být raketa, která letadlo sestřelila, vyrobena v Rusku.

Na palubě letadla Boeing 777 mířícího z Amsterdamu do Kuala Lumpuru byla většina pasažérů z Nizozemska, ale také příslušníci dalších 11 národností. Mezi cestujícími byli i odborníci na HIV, kteří letěli na konferenci o AIDS do Melbourne.

Vyšetřováním byl pověřen Nizozemský bezpečnostní úřad (DSB) společně s nizozemským Vyšetřovacím týmem (JIT). Ti společnými silami došli k závěru, že jej sestřelila v Rusku vyrobená raketa odpálená z protiletadlového systému 9K37 Buk.

O dodávce rakety Buk, která sestřelila malajsijské letadlo, zřejmě rozhodl sám Putin

Evropa

První odsouzení

Mezinárodní trestní soud v Haagu loni v listopadu odsoudil v nepřítomnosti na doživotí ruské občany Igora Girkina, Sergeje Dubinského a také ukrajinského občana Leonida Charčenka. Shledal je vinnými z napomáhání s převozem a instalací protiletadlového systému 9K37 Buk, který byl k sestřelu použit.

Všichni odsouzení jsou na útěku. Girkin v té době působil jako vojenský velitel samozvané Doněcké lidové republiky. Ukrajina ho viní z terorismu.

Později byl zbaven všech funkcí a v současnosti působí jako vojenský bloger, přičemž jeho realistické a k Rusku skeptické komentáře z bojiště jsou i na Západě pokládány za relevantní a zasvěcený zdroj informací. Podporuje válku na Ukrajině, ale je tvrdě kritický ke způsobu jejího vedení.

Nejbližší okolí tlačí na Putina, aby ukončil válku. Chtějí ho sesadit, tvrdí Girkin

Válka na Ukrajině

Systém Buk byl na svoji pozici převezen v den sestřelu z Ruska a patřil 53. protiletadlové raketové brigádě Ruské federace z města Kursk. Podle zprávy komise došlo k odpálení rakety na území ovládané proruskými separatisty. Buk byl následně odvezen zpět do Ruska.

„Důležité rozhodnutí padlo v Haagu. První rozsudky pro pachatele sestřelení MH17. Klíčové je hnát k zodpovědnosti i strůjce, protože pocit beztrestnosti vede k novým zločinům. Tuto iluzi musíme rozptýlit,“ uvedl k rozsudku na Twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který dodal, že všechna zvěrstva Ruské federace budou nevyhnutelně potrestána.

S verzí, že do sestřelení byli zapojeni právě Girkin, Dubinskij a Charčenko, už v roce 2019 nesouhlasil ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj jakoukoli vinu Ruska nikdo neprokázal a nejsou k ní důkazy.

Další verze

Verzí, které by sestřelení vysvětlilo, bylo několik. Jednou z nich byla i ta, se kterou přišlo ruské ministerstvo obrany. Podle něj měl let MH17 sestřelit ukrajinský pluk se stanovištěm ve Lvově, který k němu měl použít raketu s datem výroby 1986. Rusko k tomu navíc uvedlo, že tyto rakety už od roku 2011 nepoužívá, tudíž ji k sestřelení nemohlo použít.

Tato verze však byla později odhalena jako nepravdivá a označena za dezinformaci.

Na čtvrtého nebyly důkazy

Mezinárodní trestní soud se celkově zabýval čtyřmi podezřelými z napomáhání s převozem, toho posledního ovšem zprostil obžaloby kvůli nedostatku důkazů. Oleg Pulatov měl navíc u soudu jako jediný právní zastoupení a na nahraném videu, které bylo během procesu přehráno, Pulatov trval na své nevině.

„Záleží mi na tom, aby vyšla pravda najevo. Je pro mě důležité, aby z této tragické události nebyla obviněna moje země,“ řekl soudu.

Důležitá událost

Zástupci obětí však uvedli, že se v případu jedná o důležitý milník. Všichni odsouzení ale zůstávají na útěku a je vysoce nepravděpodobné, že si svůj trest odpykají. Navíc se předpokládá, že se všichni tři nacházejí na území Ruské federace. Ta je vydat odmítla.

Moskva: Rozhodnutí soudu v Haagu bylo na politickou objednávku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám