Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak si dcera užívala jesle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé děti jesle milují a jsou tam rády v kolektivu dalších dětí.

Článek

Moje dcera Jana se narodila koncem roku 1968. Na sále jsem se trápila celých 16 hodin, ale lékaři byli klidní a zdůvodňovali tu dlouhou dobu tím, že dítě čeká až odejdou z Čech sovětská vojska.

V 9 měsících šla do jeslí. Byla tam nadšená a ani nechtěla moc chodit domů. Když jsem pro ni přišla, zavolala “ babkáááá" a vrátila zpět do herny. Byla tam totiž ještě její nejlepší kamarádka Vacková. V jeselské zahradě byly vzrostlé třešně. Sestry je očesávaly a zavařovaly z nich kompot pro děti. Jednou je ale sklidil někdo nepovolaný a  tajně se šuškalo, že to byli Cikáni. Nato vystoupila malá Jana a hodně nahlas tvrdila, že její táta je také Cikán, ale že nekrade. Její otec nebyl Rom, jen vizáží připomínal Itala.

Děti se učily nakupovat. Janička měla přinést rohlíky a mléko. Vrátila se jakoby z obchodu a  hrdě prohlásila : „Vohvíky neměli, mvíko taky ne, tak jsem koupila ludý plávo, to maj fult.“ Byla jsem na koberečku u vedoucí jeslí, že co ji to učím. Nic jsem ji neučila, ale chodila se mnou na nákupy, tak to viděla.

Asi po 20 letech jsem byla na nějaké kontrole v  těchto jeslích a mladinká sestřička se mne zeptala, jestli jsem u nich neměla dcerku a zda to je ona s tím Rudým právem. Namítla jsem že si to absolutně nemůže pamatovat, protože v té době byla sama miminko. Její odpověď mne skutečně zarazila. Prý se to tam celých 20 let traduje. Ochodem do mateřské školy skončilo šťastné období malé Janičky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz