S klasickým baletem jsem musel skončit. Tělo se na něm láme, přiznává tanečník a choreograf Pechar

17. červenec 2023

„Je hodně důležité, jak se ke svému tělu chováte,“ tvrdí tanečník a choreograf Dekkadancers Štěpán Pechar. Měl už řadu operací a zdravotních komplikací, možná i proto, že profesionálně začal s tancem až v 18 letech. „Přestal jsem dělat klasický tanec, protože to je fyzicky náročné – a pokud nemáte fyzické dispozice – tak si tělo lámete. Protože se namáháte ve špatném slova smyslu,“ říká v pořadu Hovory.

Většina profesionálů se klasice věnuje od dětství, takže se postupně mění i tělesná schránka – šlachy, klouby apod. „Když jsem byl v baletu Národního divadla, a musel jsem správně vytáčet nohy, bolelo to,“ vzpomíná.

Čtěte také

„Pokud nestojíte dobře, přemáháte své dispozice, snažíte se to dohnat silou – to není pro vaše tělo ale dobře.“

„Protože když je člověk v prvním souboru národního baletu, nemůže si dovolit nepokusit tu špičku propnout a nohu nevytočit. Ono to nejde, ale vy se o to stejně snažíte – a to je pak tělu opravdu na škodu.“

Když tanečník přišel na konzervatoř, bylo mu už 18 – nebál se prý ztrapnit a naopak šel do všeho po hlavě. „Protože když se člověk se nebojí a nestydí, může se do toho položit naplno. Nebojí se, že by o vás někdo něco nepěkného řekl,“ naznačuje.

„Důležité je najít si vlastní pohybový slovník – a čím ojedinělejší, tím líp,“ dodává. „Sice se musí makat a je to dřina, ale tanec by měl být radost. Jen tak vznikají ty nejlepší věci,“ uzavírá Pechar.

Celé Hovory Naděždy Hávové si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.