V seriálu Hospoda měl původně hrát Donutil a Kopecký. Nahradili je Knop a Lipský. Pokračování se nekonalo
Zdroj: TV Nova

V seriálu Hospoda měl původně hrát Donutil a Kopecký. Nahradili je Knop a Lipský. Pokračování se nekonalo

Vytvořeno dne 18.07.2023

Někdy se to tak vyvine, že autoři populárních seriálů mají o obsazení jednotlivých herců jistou představu, ale osud, věk nebo zdravotní stav herců jejich plány změní. Stejně tak se to stalo v případě seriálu Hospoda, který se jako každé léto na Nově reprízuje.

V první řadě je nutné napravit omyl mnoha minulých článků, které tvrdili, že Miloš Kopecký měl hrát postavu doktora Práška. Tu měl vždycky hrát a také ji hrál Jiří Menzel. Miloš Kopecký měl hrát více méně epizodní, ale o to krásnější postavu dědy, který si chodí do hospody „na jedno“ a štengruje se s Ladislavem Potměšilem. Ve finále ho nahradil Lubomír Lipský. Proč? Bohužel věk a zdravotní stav Miloše Kopeckého nedovolil herci si zapamatovat ani tu nejjednodušší repliku. „Ten záběr se točil mnohokrát, ale nikdy se nepovedl. Miloš Kopecký si tu jednu větu prostě nezapamatoval a tak to režisér Dudek stopl, pana Kopeckého pochválil za dobrý výkon a pan Kopecký odcházel domů s vědomím, že vše dobře dopadlo,“ vzpomíná na smutné chvilky při natáčení Petr Nárožný.

Protivného tělocvikáře a majitele domu, kde se hospoda provozuje, měl hrát původně Miroslav Donutil. Jenže podle pamětníků byly jeho představy o výši honoráře příliš nadnesené i pro tak bohatou televizní stanici jako byla v té době Nova. Nakonec padla volba na Václava Knopa a byla to volba šťastná. Dodnes si vedle štamgastů většina diváků seriálů vzpomene na jeho postavu připitomělého profesora. Dnes režisér a producent divadelních představení, natáčení rád vzpomíná. V nové divadelní sezóně se tak můžeme těšit na jím režírovaný a produkovaný Slaměný klobouk

Všechny díly se povedlo natočit až na jeden. Ten o Václavu Havlovi. Ještě před realizací tohoto dílu však Václav Havel onemocněl a tvůrcům se zdálo nepatřičné natáčet tento trochu sarkastický a trochu více humorný díl ve chvílích, kdy jeho „protagonista“ nebyl ve své kůži. Vedle dvaapadesáti dílů (2 série) mělo dojít k natáčení série třetí. Zde se měl stát tělocvikář poslancem a navrátivší se z vězení Ladislav Potměšil se měl stát kotelníkem společně s Bronislavem Poloczkem. Příliš dlouhý odstup od prvních dvou sérií a zestárnutí hlavních představitelů vystavilo stopku k realizaci pokračování.