‚Může to vrhnout špatné světlo na Siho.‘ Čínského ministra zahraničí už tři týdny nikdo neviděl

Americká ministryně financí Janet Yellenová, zmocněnec Washingtonu pro klimatické otázky John Kerry nebo šéf unijní diplomacie Joseph Borrell. Jen někteří ze státníků, se kterými se měl setkat čínský ministr zahraničí Čchin Kang – a nesetkal. Jeden z důležitých představitelů čínského režimu se na veřejnosti neobjevil už tři týdny, některé jeho schůzky byly zrušené, na jiné šel místo něj nejvyšší čínský diplomat Wang I.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang

Čínského ministra zahraničí na veřejnosti naposledy viděli 25. června | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

Zmizení Čchina, který je blízký čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, rozvířilo intenzivní spekulace o jeho osudu, jelikož nejde o první takový případ v nejvyšších patrech čínské politiky či byznysu. 

Blinkenova cesta do Pekingu: jednal s čínským diplomatem mocnějším než ministr zahraničí

Číst článek

Čínští diplomaté mají v posledních měsících napilno, Peking hostil několik významných politiků ze Západu, další důležitou diplomatickou akcí bylo i setkání ministrů zahraničí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

Čínského ministra zahraničí přesto na veřejnosti naposledy viděli 25. června, píše web americké televize CNN. Tehdy jednal s diplomaty z Vietnamu, Ruska a Srí Lanky. Nejvýznamnějším politikem, se který se před zmizením setkal, byl zřejmě jeho americký protějšek Antony Blinken. Tato schůzka proběhla 19. června.

Plánovanou schůzku Čchin Kanga s Borrellem Peking zrušil s tím, že setkat se v původně plánovaném termínu 10. a 11. července už „není možné“. Mluvčí ministerstva zahraniční pak omluvil jeho neúčast na summitu ASEAN „zdravotními problémy“, tato poznámka se nicméně z oficiálního záznamu tiskové konference vytratila.

Čína se dohodla s Kubou na vybudování špionážní stanice. Mohla by sloužit k odposlechům USA

Číst článek

Čína takto postupuje běžně, ze záznamů brífinků vynechává pasáže, které považuje za citlivé. V pondělí už mluvčí po dotazu na Čchin Kanga pouze řekl, že nebude poskytovat žádné informace.

Špatné světlo

„S přihlédnutím k vlivu a pozici, ve které se Čína vzhledem ke světu nachází, je opravdu velmi zvláštní, že se ministr zahraničí na veřejnosti neobjevil více než 20 dnů,“ komentoval to Teng Jü-wen, bývalý novinář z novin čínské komunistické strany, který nyní žije ve Spojených státech.

Čchin Kang je považován za blízkého spolupracovníka či spojence čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. On sám ho vytáhl do nejvyšších pater politiky, když ho po pouhých sedmnácti měsících jmenoval z velvyslance ve Spojených státech ministrem zahraničí.

Čína se střelila do nohy, zoufale potřebuje západní trhy, říká sinoložka po návštěvě Blinkena v Pekingu

Číst článek

Jak poznamenávají někteří analytici, Čchinovo zmizení může na prezidenta Siho vrhnout špatné světlo. „Čchin Kanga si k sobě vytáhl Si. Jakékoliv jeho problémy na Siho vrhnou špatné světlo, protože to bude znamenat, že si k sobě nevybral správného člověka,“ uvedl dále Teng Jü-wen.

Nejen personální politika Pekingu se vždy řídila podle utajovaných pravidel a na veřejnost se dostávalo jen minimum informací, v některých případech dokonce žádné.

Tato desítky let zažitá praxe se ještě více prohloubila za vlády Si Ťin-pchinga, který si před několika měsíci na sjezdu Komunistické strany Číny zajistil bezprecedentní třetí volební období jako prezident.

„Pro totalitní režimy je to vlastně problém. Jsou v podstatě poměrně nestabilní, protože veškerá rozhodnutí dělá sám vůdce,“ glosoval čínskou politiku Teng.

Nevysvětlená zmizení

Není to poprvé, kdy z veřejného života ze dne na den a bez vysvětlení zmizeli důležití úředníci a další vysocí představitelé čínského režimu či známí podnikatelé. Po několika měsících pak jen strana nebo úřady oznámily, že jsou vyšetřováni, nejčastěji kvůli obvinění z korupce.

Zmizel další čínský miliardář, firmě China Renaissance se nedaří kontaktovat svého zakladatele

Číst článek

I tento postup se v posledních letech vlády Si Ťin-pchinga objevuje čím dál častěji, i proto, že prezident vyhlásil rozsáhlou protikorupční kampaň, která musela za každou cenu přinést výsledky.

V únoru letošního roku na několik dnů zmizel miliardář a velký hráč čínského finančnictví Pao Fan, podle oficiální verze ho ale úřady jen vyslýchaly v souvislosti s obviněními jeho předchůdce v křesle šéfa investiční banky China Renaissance Holdings.

V roce 2017 zmizel miliardář Siao Ťien-chua, kterého nakonec úřady obvinily z korupce a soud ho poslal na 13 let do vězení. V červenci 2018 zmizela čínská herecká superhvězda Fan Ping-ping, aby se o tři měsíce později objevila s obviněním z daňového úniku.

Po kritice upadl v nemilost. Čína vyřadila zakladatele firmy Alibaba ze seznamu podnikatelských lídrů

Číst článek

V únoru 2018 zmizel šéf společnosti CEFC China Energy a poradce tehdejšího českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming.

Objevily se informace, že je vyšetřován (opět pro hospodářskou kriminalitu) a skončil u soudu, oficiálně však čínské úřady o Jiem a vyšetřování či soudním líčení nic nezveřejnily.

V roce 2019 šel za korupci k soudu například i bývalý šéf mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-wej.

Na konci roku 2020 pak po kritice čínských regulačních úřadů bez vysvětlení na dlouho zmizel miliardář Jack Ma, kdysi nejbohatší muž Číny a zakladatel společnosti Alibaba.

Úřady posléze také zasáhly různými omezeními a novými zákony proti odvětvím, ve kterých Ma v Číně podnikal. Nyní Ma působí na univerzitě v Tokiu.

Nela Vejvodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme