Novinky a názory / zprávy

Na Chaty do Winternitzovy vily. Výstava ukazuje zapomenuté chaty architektů Cubra a Pokorného

Výstava ve Winternitzově vile představuje soubor chat architektů Františka Cubra a Zdeňka Pokorného na přehradě Seč Foto: Vladimír KIVA Novotný

Ve Winternitzově vile v Praze se představuje soubor chat architektů Františka Cubra a Zdeňka Pokorného na přehradě Seč, doposud nezmapovaný příklad české architektury 40. let. Kurátorem výstavy a (znovu) objevitelem chat je Adam Štěch.

Winternitzova vila , 17. 7. 2023

Tři letní domy na Sečské přehradě od architektů Františka Cubra a Zdeňka Pokorného se do dnešních dnů zachovaly v téměř nedotčeném stavu. Jedná se o netypické ukázky dobové organické tvorby Byly navrženy v duchu komplexního uměleckého díla, jehož součástí byl i nábytek, svítidla a umělecká výzdoba. Demonstrují nevšední a stále doposud nezmapovanou kapitolu tuzemské rekreační architektury čtyřicátých let. Na výstavě jsou k vidění fotografie, které speciálně k této příležitosti vytvořil Vladimír KIVA Novotný, některé historické dokumenty a autentické vybavení jedné z chat. Jedná se o atypickou organickou tvorbu.

Trojice architektů František Cubr, Zdeněk Pokorný a Josef Hrubý je známá především návrhem Československého pavilonu pro světovou výstavu EXPO v Bruselu v roce 1958. Díky této i jiným veřejným a administrativním stavbám padesátých až sedmdesátých let jsou považováni za jedny z nejdůležitějších tvůrců české poválečné architektury. 

Foto: Chaty architektů Cubra a Pokorného jsou příkladem dosud nezmapované české architektury 40. let

Rekreační objekty, které architekt František Cubr navrhl společně se svým kolegou Zdeňkem Pokorným ve čtyřicátých letech na březích přehrady Seč, jsou zcela zapomenutými příklady velmi originální architektonické tvorby. Tato výstava je pro jejího kurátora Adama Štěcha srdcovou záležitostí, aby vám mohl unikátní chaty představit, musel je totiž nejprve najít: „V roce 2021 jsem se vydal přímo na přehradu Seč, abych realizace architektů Františka Cubra a Zdeňka Pokorného vypátral. Do té doby jsem je znal pouze z několika málo archivních černobílých snímků, které byly publikovány například v monografii architektů Františka Cubra, Zdeňka Pokorného a Josefa Hrubého v šedesátých letech. O současném stavu chat bohužel nikdo nic nevěděl. Po dvou na Seči strávených dnech jsem objevil všechny tři objekty, seznámil se s jejich majiteli a měl možnost je detailně zdokumentovat.“

Foto: Chaty se do dnešních dnů zachovaly v téměř nedotčeném stavu

Výstava “Chaty: Znovuobjevené dílo architektů Františka Cubra a Zdeňka Pokorného, spoluautorů pavilonu Expo 58” představuje tyto výjimečné projekty, které nebyly ještě doposud nijak historicky zhodnoceny, a to skrze nedávno provedený výzkum, fotografie i unikátní nábytek, jenž byl pro tyto objekty vytvořen. Autorem doposud nepublikovaných fotografií je Vladimír KIVA Novotný, za originální instalací výstavy stojí renomovaní designéři Matěj Činčera, Jan Klossa Adam Blažek. 

Výstava ve Winternitzově vile potrvá do 15. října.

 

Kurátor: Adam Štěch 

Archivní fotografie: archiv Vojena Syrovátky, Jany Vokrouhlíkové, publikace Krby (Anna a Alex Kadlecovi, 1988)

Současné fotografie: Vladimír KIVA Novotný

Grafický design a instalace: Jan Kloss, Matěj Činčera, Adam Blažek

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři