Turisté a obyvatelé města se vzájemně respektují

regiony

Dubrovník inspiruje: Turisté a obyvatelé města se vzájemně respektují. Vedení Českého Krumlova hledá způsoby, jak zlepšit kvalitu života pro stálé obyvatele historického centra. 

Turisté a obyvatelé města se vzájemně respektují
Představitelé města Český Krumlov v Dubrovníku
19. července 2023 - 07:30

Inspiraci k řešení problémů spojených s turistickým ruchem nalezli v Dubrovníku, kam se vydali začátkem července. Díky iniciativě českého velvyslance v Chorvatsku Milana Hovorky se podařilo zprostředkovat setkání představitelů města Český Krumlov se starostou Dubrovníku Mato Frankovićem a Ivanou Brnin, vedoucí správního odboru kanceláře starosty. Jednalo se o možném navázání partnerství měst i spolupráci v oblasti kultury. Protože obě města jsou turisticky exponované lokality, hovořilo se i o výzvách moderního cestovního ruchu, především o projektu „Respektuj město“.

„Jednoznačně nás zaujala cesta respektu: aby turisté respektovali pravidla a místní obyvatele, chovali se ve městě ohleduplně, neničili historicky hodnotné památky, na druhou stranu, aby i místní obyvatelé respektovali, že mají ve městě památky, za nimiž proudí turisté. Právě v Dubrovníku zkoušejí aplikovat nová pravidla, která by zajistila rovnováhu, aby vedle sebe bezproblémově fungovaly tyto tři hlavní pilíře turisté – památky – občané,“ uvádí starosta Alexandr Nogrády. „Rádi bychom nyní začali jednat s provozovateli ubytování a gastronomických služeb, abychom pro příští sezonu nalezli kompromis. Chceme, aby podniky prosperovaly, život vešel do ulic, město pulzovalo, na druhou stranu budeme trvat na dodržování pravidel.“

Součástí programu „Respektuj město“, který od letošního roku Dubrovník prosazuje, jsou například opatření, která mají snížit hlukovou zátěž pro místní obyvatele. Město i tamní turistické sdružení například apelují, aby turisté v ranních či pozdně večerních hodinách za sebou netahali kufry na kolečkách, které dělají velký rámus, a aby je raději nesli v ruce. Případně mohou využít služby, kdy jim město za poplatek sveze zavazadla na ubytování. Dále je zakázáno venčit psy bez vodítka, nechávat odpadky na ulici, jezdit v centru na motorce nebo koloběžkách, lézt na památky nebo se procházet po městě bez trička.

Nejen cestovní ruch, ale i pořádání velkých hudebních festivalů je téma, které spojuje Český Krumlov s Dubrovníkem. Zatímco u nás pravidelně zní Mezinárodní hudební festival a Festival komorní hudby, perla jižní Dalmácie již desítky let, od roku 1950, pořádá Dubrovnický letní festival (někdy nazývaný také jako Dubrovnické letní hry). Pořadatelé chtějí návštěvníkům představit díla nejznámějších chorvatských skladatelů, sólistů nebo hudebních skupin, ale nezapomínají ani na světové velikány.

„Výměna zkušeností je více než přínosná,“ doplňuje místostarosta Dalibor Uhlíř. „Rádi bychom ve spolupráci pokračovali i na poli kultury. V příštím roce bychom například rádi zorganizovali putovní výstavu, na které chceme lidem v Dubrovníku představit krásy Českého Krumlova.“



Jednání budou nadále pokračovat na podzim, kdy představitelé Dubrovníka zavítají do Českého Krumlova, aby zde uzavřeli dohodu o partnerství obou měst.

Jihoceskenovinky.cz informovala Mgr. Andrea Hakenová, referent kultury a PR, Městský úřad Český Krumlov.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:měú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif