Sportovní střelba se v Česku řadí mezi nejúspěšnější sporty


Nejen v rámci olympijských her, ale také na poli akademických sportů.

Slavnostním ceremoniálem odstartují v pátek 28. července Letní světové univerzitní hry (LSUH) v čínském Chengdu. Tradiční součástí programu LSUH (dříve známé jako univerziáda) je sportovní střelba – i když se v rámci LSUH stále řadí mezi výběrové sporty. Sportovní střelba se v Česku řadí mezi vůbec nejúspěšnější olympijské sporty. A mezi nejúspěšnějšími je také na poli univerzitního sportu.

V programu LSUH se sportovní střelba objevuje pravidelně, s výjimkou roku 2017, posledních deset let. A ze všech těchto vrcholných sportovních akcí přivezli čeští střelci cenné kovy.

V ruské Kazani (2013) se Češi radovali z pěti střeleckých medailí včetně zlaté, kterou vybojoval Tomáš Nýdrle ve skeetu. Stříbro vybojoval tým Martin Dvořák, Jan Přívara a Radim Sedláček v trapu. Bronzové medaile do české sbírky přidali Pavel Světlík (vzduchová pistole), Jakub Tomeček (skeet) a družstvo Tomáš Nýdrle, Jakub Tomeček a Jakub Novota (skeet).

V roce 2015 hostilo univerziádu jihokorejské Gwangju a ani z Jižní Koreje se Češi nevraceli s prázdnou. Libuše Jahodová ve skeetu vybojovala individuální zlato i to týmové, ze kterého se radovala spolu s Jitkou Peškovou a Barborou Šumovou. Gabriela Vognarová do české střelecké sbírky přidala stříbro ve vzduchové pušce.

Na programu letní univerziády na Tchajwanu v roce 2017 sportovní střelba chyběla. Vrátila se tam opět v roce 2019, kdy letní univerziádu hostila Mekka střeleckého sportu italská Neapol. Ze zlaté medaile se tehdy radovala Lucie Brázdová ve vzduchové pušce, Hana Adámková přidala ve skeetu bronz.



V uplynulých deseti letech tak čeští vysokoškoláci vybojovali ve sportovní střelbě na LSUH 10 medailí – 4 zlaté, 2 stříbrné a 4 bronzové. A nechyběla samozřejmě ani další skvělá umístění v top 10.

Čeští střelci byli úspěšní nejen na LSUH, ale medaile sbírali také na světových akademických šampionátech. V roce 2012 v Kazani vybojovali 4 cenné kovy (1 – 2 – 1), Al Ain ve Spojených arabských emirátech hostil světový šampionát akademiků v roce 2014 a Češi se zde radovali z 9 medailí (2 – 5 – 2). Rok 2016 a akademické mistrovství světa v Polské Bydgošti přineslo českým barvám rekordních 12 medailí (2 – 6 – 4). O dva roky později hostila akademiky Malajsie, konkrétně její hlavní město Kuala Lumpur. Zde se čeští střelci radovali ze zisku 7 cenných kovů (3 – 2 – 2).

Světové akademické šampionáty střelců tak v posledních letech vynesly českým barvám úctyhodných 31 medailí (8 – 14 – 9).

Historie akademických mistrovství světa (AMS) ve sportovní střelbě sahá do roku 2002, kdy se uskutečnilo vůbec první AMS v Plzni. Sportovní střelba byla v tomto roce uvedena do programu FISU (Mezinárodní federace univerzitního sportu) a nově byla také ustavena komise sportovní střelby při FISU, v níž jako technický delegát od té doby působí Ivana Ertlová, předsedkyně České asociace univerzitního sportu (ČAUS) a zároveň manager České asociace akademických technických sportů (ČAATS), která v ČR zastřešuje sportovní střelbu coby univerzitní sport.

Vrcholná studentská střelecká akce se měla do ČR a do Plzně vrátit v roce 2020. Bohužel, z důvodu celosvětové pandemie nemoci covid-19 bylo v pořadí 8. AMS ve sportovní střelbě zrušeno bez náhradního termínu.

(red,sportovnilisty.cz,Daniela Markupová, foto: archiv ČAATS)