Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Všichni odvedli to, co měli. Ukázali jsme duši gladiátorů, hodnotí trenér Vysočiny úspěch v Czech Bowlu a zisk českého titulu

Jsou tomu tři dny, kdy Jihlava slavila velký sportovní úspěch. Gladiators se podruhé v historii stali mistry České republiky, ve finále Czech Bowlu porazili Ostravu 42:28. Podle hlavního trenéra Matěje Večese jeho tým dospěl a ukázal duši a mentalitu skutečných gladiátorů.

Na Vysočině se hraje nejlepší americký fotbal v České republice. Od nedělního večera je to zase pravdivý výrok. Poprvé to platilo, před dvěma lety, když Gladiators poprvé v historii ovládli Czech Bowl, rok poté se stejným finálovým soupeřem, Prague Lions, prohráli. Letošní finále svedlo dohromady vítěze obou skupin v základní části Snapbacks ligy. Zatímco Ostrava Steelers ovládla základní skupinu bez ztráty kytičky a útočili na tzv. perfect season, Gladiators zaznamenali dvě prohry, z toho jednu právě s Ostravou.

VIDEO: Gladiators podruhé v historii mistry České republiky. V Czech Bowlu zdolali dosud neporaženou Ostravu 42:28

Czech Bowl se po dvou letech a podruhé v historii vrací na Vysočinu. Místní Gladiators ho v neděli večer ukořistili po velmi dramatické bitvě proti ostravským Steelers. Ti v zápase neustále dotahovali, ale v závěru to už nedokázali.

Od počátku se odehrával velmi vyrovnaný zápas. Po celé tři čtvrtiny to bylo jako houpačce - Vysočina se dostala do vedení touchdownem a extra pointem, Steelers kontrovali stejnou mincí. „Kluky jsme připravovali, že se může stát, že budou prohrávat, klidně i o dva touchdowny,“ říká s odstupem několika dní Matěj Večes, hlavní trenér Gladiators, „ale nabádali jsme je, aby případný nepříznivý brali jako osobní výzvu tomu vzdorovat. Do situace, že bychom prohrávali, jsme se ale v zápase nedostali. V útoku se nám dařilo velmi dobře.“

Přesto Večesovi svěřenci zažili ve třetí čtvrtině horké chvilky, když hned v jejím úvodu zaznamenal fumble Patrick Blackwood, na jejím konci pak hodil pozdější nejužitečnější hráč zápasu Jan Dundáček interception. „Tyto chyby, přestože po nich soupeř vyroval, náš tým otestovaly a nakonec se ukázalo, že jsme skutečně dospěli. Ani na jedinou vteřinu nebylo vidět, že bychom něco vzdávali, ukázali jsme duši gladiátorů," říká lodivod Vysočiny s odkazem na starověkou historii.   

Poté, co Jan Dundáček v poslední periodě zaznamenal dva běhové touchdowny, mohly na stadionu v Jiráskově ulici propuknout mohutné oslavy. „Během zápasu to byla taková směsice emocí, na jednu stranu jsem si zápas maximálně užíval, na straně druhé určitá nervozita se taky dostavila. Ale jako head coach musíte působit klidně a že víte, co děláte,“ usmívá se Matěj Večes, pro kterého je to první titul v pozici trenéra. Titulové oslavy byly prý ale nakonec překvapivě klidné a mírné „Poseděli jsme, ale bylo znát, že kluci nechali spoustu sil na hřišti,“ hodnotí.

Zisk českého titulu je sice krásný úspěch, ovšem to, že Vysočina bude patřit k hlavním favoritům soutěže, se čekalo. I tak se Gladiators v základní skupině nevyhnuli dvěma porážkám, které shodou okolností přišly hned za sebou. „Nehodnotily se nám lehce, ale paradoxně jsme tak na sobě neměli takový tlak jako Ostrava, která na svoji první letošní porážku teprve čekala,“ ohlíží se zpět Večes, který si byl sílou svého týmu jistý. „Věděl jsem, že na všech pozicích máme nejlepší hráče v soutěži, takže jsem tušil, že tu situaci zvládneme.“

Na ligové prvenství bude chtít tým z Vysočiny navázat i v příštím roce, jiné ambice mít nemůže. A co evropské poháry, ve kterých se zatím Gladiátorům nedaří? „Popravdě nevím, jestli do toho znovu půjdeme. Samozřejmě chceme pro kluky to nejlepší, ale záleží na více faktorech,“ nechává si dvířka otevřená Martin Večes, pro něhož, stejně jako pro všechny hráče a trenérský personál začíná období dovolených. Už v srpnu se ale vedení klubu sejde, aby začalo řešit kádr a další náležitosti pro další sezónu. „Budeme například diskutovat moji pozici, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že bych neměl pokračovat,“ uzavírá s úsměve úspěšný trenér.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Vrábel

Štítky Vysočina Gladiators, americký fotbal, Jihlava, Snapbacks liga, Matěj Večes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni odvedli to, co měli. Ukázali jsme duši gladiátorů, hodnotí trenér Vysočiny úspěch v Czech Bowlu a zisk českého titulu | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.