Tříletý zákaz činnosti a pokuta 200 tisíc. Soud znovu odsoudil znalce Ročka z kauzy exposlance Severy

Soudního znalce a lékaře Petra Ročka na začátku července soud pravomocně odsoudil za to, jakým způsobem vypracoval posudek v kauze směnek bývalého lidoveckého poslance Pavla Severy. Lékař tak neuspěl se svým odvoláním, Krajský soud v Olomouci mu ale snížil pokutu o 160 tisíc korun. Tříletý zákaz činnosti mu ponechal.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znalec Petr Roček (vlevo) byl odsouzený kvůli vypracování nepravdivého posudku v kauze exposlance Pavla Severy (vpravo)

Znalec Petr Roček (vlevo) byl odsouzený kvůli vypracování nepravdivého posudku v kauze exposlance Pavla Severy (vpravo) | Foto: Tomáš Adamec, Archiv Petra Ročka | Zdroj: Koláž iROZHLAS

„MUDr. Roček je pravomocně vinen, odvolací soud mu ponechal trest zákazu činnosti znalce na tři roky. Peněžitý trest mu snížil na 200 tisíc korun s ohledem na to, že je již důchodce s nižšími příjmy,“ uvedl pro iROZHLAS.cz Severův advokát Dan Dvořáček.

‚Nehodnověrný’ znalec, který čelí stíhání. Přečtěte si, proč soud očistil expolitika Severu v kauze směnek

Číst článek

Právě ve stíhání bývalého lidoveckého poslance a pozdějšího sekretáře TOP 09 Severy hrál Ročkův znalecký posudek zásadní roli. Severa byl obžalován z toho, že chtěl podvodem připravit svého kamaráda, podnikatele Zdeňka Švece o deset milionů korun. A to prostřednictvím několika směnek. Vrchní pražský soud ale bývalého politika před dvěma lety osvobodil.

A mimo jiné k tomu přispěl právě i Ročkův znalecký posudek, podle nějž Švec trpěl alkoholovou a epileptickou demencí a nemohl Severovi směnky podepsat. Soudce totiž posudek i znalce označil za „nevěrohodné“. Více si můžete přečíst ZDE.

Znalec před soudem

Nakonec před Okresním soudem v Olomouci stanul kvůli svému posudku sám Roček a v říjnu loňského roku si vyslechl odsuzující rozsudek. Znalec se ale proti verdiktu odvolal, a letos v červnu tak případ posuzoval znovu odvolací soud.

‚Usvědčen i vlastní výpovědí.‘ Znalec Roček vypracoval v kauze exposlance Severy lživý posudek, řekl soud

Číst článek

„Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci rozhodl v trestním řízení rozsudkem ze dne 11. 7.,“ uvedl k tomu místopředseda soudu Michal Jelínek a potvrdil závěry, které redakci sdělil Severův advokát.

Roček pochybení odmítá. „Doktor Roček opět dostal trest za názor. Dva doktoři mohou mít přeci názor rozdílný, například operovat-neoperovat. U soudu se za jiný názor trestá. Podle doktora Ročka trpěl inženýr Švec demencí. Dodnes nikdo nevyvrátil, že tomu tak nebylo. Ono to totiž vyvrátit nejde,“ okomentoval výsledek Roček s tím, že se bude dál bránit.

Podle Dvořáčka odvolací soud přiřkl Severovi 50 tisíc zadostiučiní za nemateriální újmu způsobenou posudkem. „Dopad byl nejen finanční, ale hlavně psychický. Spousta lidí se se mnou přestala stýkat,“ uvedl už dříve Severa, podle nějž trpěla celá jeho rodina. Původně po soudu žádal odškodné milion korun.

Dva proti jednomu

Na soudního znalce v oboru psychiatrie Petra Ročka se obrátila v roce 2016, tři roky po Švecově smrti, jeho manželka. Znalec pak došel k závěru, že podnikatel trpěl v době, kdy měl směnky podepsat, alkoholovou a epileptickou demencí. Z ní pak dovodil jeho plošnou neschopnost právně jednat. Paradoxně právě tento posudek nakonec vedl k Severovu pravomocnému očištění.

Druhý oslovený znalec totiž došel ke zcela opačným závěrům než Roček. A třetí, ústavní znalecký posudek Švecovu neschopnost právně jednat také zcela odmítl. „Již odborné závěry ústavního znaleckého posudku (ale i znalce MUDr. Tomáše Nováka) vylučující u zemřelého Ing. Zdeňka Š., že by v období, kdy podepsal předmětné směnky, trpěl alkoholovou nebo epileptickou demencí,“ napsal v rozsudku, kterým Severu osvobodil, pražský vrchní soud.

Ten proto došel k závěru, že znalec Roček není hodnověrný. „Nad rámec výše uvedeného Vrchní soud v Praze na základě dokazování (…) zjistil k osobě znalce MUDr. Petra Ročka další závažné skutečnosti zpochybňující hodnověrnost jeho závěrů,“ napsal soudce Pavel Zelenka.

Celé Ročkovo vyjádření

Na krajské úrovni proběhlo veřejné zasedání ve věci Severy a jeho směnek. Se závěrem podobným tomu na úrovni olomouckého okresního soudu. Šablona stejná jako minule. Jen předsedkyně senátu měla lidské vystupování. Závěry připravené předem. Dr. Roček opět dostal trest za názor. Dva doktoři mohou mít přeci názor rozdílný, např. operovat-neoperovat. U soudu se za jiný názor trestá. Podle dr. Ročka trpěl ing. Švec demencí. Dodnes nikdo nevyvrátil, že tomu tak nebylo. Ono to totiž vyvrátit nejde. Ještě předtím, než nastoupila demence, musel být Ing. Švec opakovaně mimo schopnost právně jednat právě z důvodů diagnózy syndrom alkoholové závislosti. V případě intoxikace mohl být opakovaně snadno snadno ve stavu, kdy by podepsal cokoli.

Oba soudy odmítly také výpověď syna ing. Švece a ředitele litomyšlské nemocnice, prim. doktora Vylíčila. Psychiatrie není věda jako například matematika, kdy 3+3=6 a není co diskutovat. Mozek je složitější než vesmír.

Je zajímavé, že se otázka řeší soudně. Na soudě nemá nikdo znalosti, aby mohl složitou a vysoce specializovanou problematiku řešit. Zejména pak přísedící, o kterých se uvažuje, že budou zrušeni. Odpovědi na otázky by měla například řešit mimosoudně Česká lékařské komora, a to ještě s vrcholně erudovanými odborníky. Dr. Roček se dále dovolá, aby vyřešil svou pravdu.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme