Fotbalová Plzeň nehodlá s příchodem nových majitelů měnit výši rozpočtu

foto TK fotbalové Viktorie Plzeň za účasti nových většinových majitelů klubu, 20. července 2023 Plzeň. Zleva Martin Dellenbach člen představenstva, Adolf Šádek předseda představentstva, Raphael Landthaler člen představenstva, Martin Bruckner předseda dozorčí rady, Jaromír Hamouz člen dozorčí rady.

Plzeň - Fotbalová Viktoria Plzeň s příchodem rakousko-švýcarských majitelů nehodlá nijak zásadně měnit stávající výši rozpočtu. Ambice šestinásobných českých ligových mistrů zůstávají ale stejné, na domácí scéně bojovat o nejvyšší příčky a pravidelně hrát základní skupinu evropských pohárů. Západočeský klub na tiskové konferenci uvedl, že se chce zároveň také zaměřit na mládež a v A-mužstvu dávat více prostoru mladších hráčům.

Fotogalerie

"Rozpočet jsme tvořili už víceméně společně s kolegy. Nedojde k žádným markantním změnám ve smyslu úprav směrem nahoru nebo dolů. Rozpočet by měl být hlavně vyrovnaný. Že by docházelo k nějakým razantním výprodejům či naopak nesmyslným nákupům, to určitě ne," řekl předseda představenstva Adolf Šádek, který vlastnil klub přes dva roky, než na konci června převzala většinu rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH.

Podle spekulací médií se rozpočet Viktorie aktuálně pohybuje do 300 milionů korun ročně. "V čase budeme optimalizovat a hledat řešení, jak fungovat zdravě a být soběstační. Vždy to bylo tak, že jsme museli hrát poháry, museli prodat hráče, že jsme furt něco museli. Teď nechceme muset. Chceme mít zdravý klub na to, abychom mohli fungovat bez větších rizik," doplnil Šádek, jenž zůstává ve vedení coby předseda představenstva.

Spolu s ním budou v představenstvu Martin Dellenbach a Raphael Landthaler, v dozorčí radě pak Martin Bruckner, Christian Fuchs a Jaromír Hamouz. Noví zahraniční majitelé mají zkušenosti z působení v rakouských a švýcarských klubech.

Šádek hledal nové akcionáře delší dobu a vybíral z více nabídek. Podle spekulací médií si dokonce musel v minulosti na chod klubu půjčovat, v uplynulé sezoně Viktorii výrazně pomohl postup do skupiny Ligy mistrů a s tím spojená prémie přes 400 milionů korun.

"Vloni jsem chvilku dýchal jen brčkem. Pokud bychom nepostoupili, v nadsázce jsem se nadechl naposledy. Úspěšná sezona nám pomohla k tomu, že klub přežil krizové období a mohl navázat jednáním se zmíněnými kolegy. Nejdůležitější roli pro to, proč jsem se rozhodl, jak jsem se rozhodl, byla ta vize, způsob, jak kolegové chtějí fotbal dělat. Může se něco stát a pro mě bylo strašně důležité, že z mého pohledu jsou noví akcionáři garantem, že klub bude zdravě fungovat dál," řekl Šádek.

"Pro mě nebylo otázkou to, kolik kdo zaplatí, ale jakým způsobem se chce o klub dál starat. Otázka ceny nebyla důležitá. Můžu klidně spát, vím, že klub je v dobrých rukou. Že se nebude spekulovat o jeho existenci," doplnil Šádek.

Noví majitelé poprvé navštívili Plzeň vloni v říjnu při domácím zápase Ligy mistrů s Bayernem Mnichov. "Všechny jistě zajímá, proč jsme se rozhodli vstoupit do klubu. Existuje zhruba pět důvodů - jde o klub s velkou tradicí a obrovskými úspěchy na domácí i mezinárodní scéně především v posledních 15 letech," uvedl Landthaler.

"Druhý důvod je velká vazba klubu na celý region i město Plzně, vynikající fanoušci. Viktoria má také skvělou infrastrukturu, tréninkové centrum, čtvrtým důvodem je velikost regionu. Je udržitelné zde být dlouhodobě úspěšný. A zapáté zaměstnanci klubu. Pro nás bylo nesmírně důležité, aby Adolf, Jaromír i další lidé v klubu zůstali. Bez nich by pro nás klub nebyl vůbec koupitelný," doplnil bývalý funkcionář Rapidu Vídeň.

Příchod nových většinových vlastníků nic nezměnil na klubových ambicích. "Cíle jsou stejné, nemůžeme si v tomhle složení dávat nižší. Vždy se budeme snažit hrát o nejvyšší příčky a vždy budeme usilovat o účinkování v evropských pohárech," prohlásil Šádek.

Dellenbach zároveň působí v rakouských klubech Hartbergu v první a Lafnitzu v druhé lize, s nimiž bude Plzeň spolupracovat. "Plzeň je pro nás nahoře v tom našem žebříčku, nároky v Plzni jsou daleko větší než v rakouských klubech. Plzeň musí hrát v popředí tabulky a pravidelně v pohárech, to je naším cílem," řekl Dellenbach.

Západočeši nyní hodlají klást větší důraz na výchovu a práci s mládeží. "Pro nás je důležitý rozvoj hráčů. Viktoria Plzeň je špičkou naší pyramidy. Chceme být stanicí pro všechny talenty z regionu, Rakouska i ostatních zemí," řekl Dellenbach. Na propojení výchovy talentů ve všech třech klubech bude dohlížet Nizozemec Percy van Lierop, jenž působil v akademii Salcburku či Ajaxu Amsterdam.

"V budoucnu budeme více cílit na to, aby dostávali prostor i mladší hráči. Ale rozhodně to neznamená, že v Plzni je konec starých a zkušenějších hráči. Nicméně myslím, že v Plzni je konec nákupu starých hráčů," doplnil Šádek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď