V Chomutově i v sousedním Jirkově si nově můžete půjčit elektrokoloběžku. Půjčovnu provozuje s povolením obou měst soukromá firma

20. červenec 2023 14:59

Některá města v Ústeckém kraji se letos rozhodla půjčovat elektrokola nebo elektrokoloběžky. Na jaře začali službu nabízet v Klášterci nad Ohří nebo v Mostě. Teď už si můžete půjčit elektrokola i v Podbořanech a od poloviny tohoto týdne nabízejí elektrokoloběžky nově v Chomutově a v Jirkově. Půjčovnu provozuje soukromá firma, tamní radnice službu vítají.

„Je to zvýšení nabídky pro naše občany, pro turisty, nijak na tom nevyděláváme, vše jde za firmou, my jsme pouze poskytli místo, kde je stanoviště pro těch 20 koloběžek,“ komentuje vznik nové služby v Jirkově na Chomutovsku starostka města Dana Havlátková Jurštaková (ODS). Koloběžky je možné si zapůjčit na autobusovém nádraží. Firma, která je provozuje, radnici slíbila, že je bude sama vždy na toto výpůjční místo svážet.

Některá města pohyb elektrokoloběžek omezují kvůli bezpečnosti silničního provozu i chodců. Jestli k tomu přistoupí i Jirkov, bude jasné na konci léta.

„Máme zkušební povoz, který má být do 21. 8. 2023, v té době, jsme řekli, že vyhodnotíme celou tu situaci, jestli v koloběžkách vůbec pokračovat a když pokračovat, tak za jakých podmínek,“ doplňuje Dana Havlátková Jurštaková.

V Mostě začalo tamní Infocentrum půjčovat pět elektrokol. Podle vedení města zatím o službu není velký zájem.

V Klášterci nad Ohří na Chomutovsku naopak zájem je. Soukromá firma tam půjčuje 50 elektrokol, zajišťuje servis i svoz z ulic. Za službu radnice zaplatí 800 tisíc korun ročně. Podle starosty města Štefana Drozda (STAN) není vyloučeno, že se počet stanovišť ze současných 15 v budoucnu navýší: „Po skončení toho pilotního projektu to vyhodnotíme, pokud by to skutečně fungovalo, tak počítáme s tou službou, že by byla i nadále v našem městě, a podle požadavků občanů bychom mohli navýšit i počet těch stání.“

Nově je možné si dvě elektrokola zapůjčit i v infocentru v Podbořanech na Lounsku. Podle Hany Oktábcové z podbořanského Infocentra je většinou zájem hlavně o víkendové zápůjčky.

Jízdní kola, elektrokola a elektrokoloběžky půjčují i Městské služby v Ústí nad Labem. Podle zástupce ředitele Milana Stýbla je zájem obrovský.

autor: Jan Beneš
Spustit audio