Hlavní obsah

Pavlův sponzor Barta dá sociální demokracii půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investor do IT a miliardář Jan Barta jedná s think-tankem sociálních demokratů Masarykovou demokratickou akademií o daru půl milionu korun, informovaly Seznam Zprávy. „Považuji ji za klíčovou myšlenkovou líheň pro soc. dem. a mám důvěru v pana Špidlu a pana Eichlera,“ řekl Barta s tím, že se prozatím domluvili na daru půl milionu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SOCDEM Michal Šmarda

Článek

Člen akademie Vladimír Špidla Právu sdělil, že Bartu oslovila akademie sama. „Je to ve vysokém stupni jednání, dokončíme to asi do 14 dnů,“ řekl. „Když jsme jako Masarykova akademie zaznamenali Bartovy výroky, tak jsme ho kontaktovali,“ dodal Špidla.

Ředitel akademie Patrik Eichler doplnil, že zatím se jedná s Bartou jen o tomto daru a není jasné, že by měly následovat další. Akademie jako zapsaný spolek však žádný limit – na rozdíl od politické strany – nemá.

Kodex prý splňuje

Kodex pro dárce, který si schválili soc. dem. na sjezdu v červnu, prý IT miliardář splňuje. Strana odmítá přijímat dary například od firem, které porušují práva zaměstnanců nebo lidská práva. „Z hlediska kodexu nemáme problémy. Náš kodex říká, že se lidé musejí chovat slušně k zaměstnancům, nesmí být namočení do špinavých obchodů atd. Nemáme zprávy, že by se něco takového dělo,“ řekl Právu Špidla.

Nepřijmeme dary od firem porušujících práva zaměstnanců, odhlasovala si SOCDEM

Domácí

Šéf strany Michal Šmarda už dříve jednání s Bartou potvrdil, věc se však zatím v žádný dar nevyvinula. Strana přitom potřebuje sponzory jako sůl, ztrátou lavic v parlamentu přišla také o pravidelný příjem ze státního rozpočtu, a to o příspěvky na činnost a na mandáty poslanců a senátorů. Každý sponzor může politické straně darovat maximálně tři miliony korun.

Barta patřil mezi významné sponzory prezidentské kampaně Petra Pavla. Krátce po jeho zvolení se nechal slyšet, že chce pomoci vzkřísit sociální demokraty, protože jako standardní levicová strana na českou politickou scénu patří. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že obrozenou sociální demokracii vnímá jako konkurenci ANO, SPD a KSČM.

Sociální demokracii povede dál Šmarda. Chce stranu vrátit do vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám