Kvůli suchu je zavřená plavební komora Kořensko, může to odradit turisty

foto Ilustrační foto - Plavební komora Kořensko poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku.

Týn nad Vltavou (Českobudějovicko) - Kvůli suchu je od dnešních 19:00 zavřená plavební komora Kořensko poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. ČTK to dnes řekla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Správa o tom informovala na webu. Pro půjčovny lodí může mít zavření komory fatální význam, řekl dnes ČTK ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský. Na uzavření komory dnes upozornila Česká televize.

"Od 19:00 je plavební komora zavřená. Lodě doplují z Českých Budějovic pod plavební komoru, dál se nedostanou. Zezdola z Orlíku (doplují) bezpečně zhruba někam na Podolsko. Důvodem je sucho. Prostě neprší, muselo by zásadně zapršet. Z Lipna nic neteče, to se taky pomalu vyprazdňuje," řekla ČTK Němcová.

Státní plavební správa upozornila na to, že kvůli hydrologické situaci klesá hladiny na Orlické nádrži. Tento pátek poklesne hladina pod kótu 345,6 metru nad mořem. Plavební správa proto dnes v 19:00 zastavila proplavování plavební komorou Kořensko. Mezi říčními kilometry 200,40 (Kořensko) až 182,66 (Podolsko) nelze totiž zaručit ponory plavidel 1,3 metru, uvedla správa na webu.

Zavření komory může odradit turisty, uvedl Polanský. "Může to mít dopady takové, že se nebude tolik cestovat mezi Orlíkem a naší částí. Sníží se návštěvnost dopravy po vodě a zejména pro půjčovny lodí to může mít fatální význam, protože se tím sníží zajímavost toho, že cestujete od Budějovic až po Orlík," řekl Polanský.

Loni projelo po Vltavě plavebními komorami mezi Českými Budějovicemi a vodní nádrží Kořensko 9851 lodí, které přepravily 43.600 lidí. Výletních lodí na pravidelných linkách tam funguje devět. Statistiky zachycují pouze plavidla na plavebních komorách, reálná čísla jsou podle zástupců Turistické oblasti Budějovicko vyšší. Hodně se na řece jezdí i v úsecích mezi komorami; nad Jiráskovým jezem v centru Českých Budějovic, u Týna nad Vltavou nebo v úsecích u Hluboké nad Vltavou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď