Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2023 6:00
Čas čtení 3:16
Adéla Ježková

Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách

Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET TIPY NA VÝLET PRAHA
Uložit Uložené

Neseď doma, pojď s námi na výlet.

Předpověď počasí na sobotu hlásí příjemných 25 stupňů, a to je ideální příležitost vyrazit na výlet. Dnešní výlet bude speciální, odehrávat se totiž bude v Praze, což pro naši pravidelnou sérii Kam na výlet není vůbec obvyklé. V centru hlavního města ale nezůstaneme a už teď ti můžeme prozradit, že se budeš cítit trochu jako někde na vsi.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem 2. července 2023 6:00

Je dost možné, že jsi z Prahy a o tomto ukrytém klenotu vůbec netušíš. Pravý čas to napravit. Tramvaj číslo 22 nebo 25 nás zaveze na zastávku Břevnovský klášter a přesně tam také zamíříme, respektive do klášterních zahrad.

Stačí projít přes dvůr kolem pivovaru a kláštera a ocitneš se v zelné oáze klidu. Kdo by ji tu – 15 minut od centra – čekal.

 

Nejstarší mužský klášter a varna piva

Břevnovský klášter, nebo také Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově, je nejstarší český mužský klášter. Náleží mu ale ještě jedno prvenství: jedná se o nejstarší písemně doložené místo vaření piva na území Česka. Výlet tak můžeš spojit s degustací místního zlatavého moku z klášterního pivovaru.

Doporučeno
Za pivo lidstvo vděčí ženám. V pivovarnictví dominovaly po celá staletí Za pivo lidstvo vděčí ženám. V pivovarnictví dominovaly po celá staletí 4. října 2022 6:00
Břevnovský pivovar fungoval od založení kláštera až do roku 1889. Na tuto dlouhou tradici vaření navazuje nový pivovar vybudovaný v roce 2011, který je umístěn v bývalých stájích. Ročně tu uvaří až 20 různých druhů piva a můžeš si tu také prohlédnout stálou expozici, menší muzeum i ukázkovou chmelnici.

Pokud půjdeš od pivovaru, jako první budovu, kromě monumentálního kostelu svaté Markéty, mineš tak zvanou „Vojtěšku“. Jedná se o osmiboký kamenný pavilon v gotickém stylu, ke kterému náleží studánka s údajně léčivým pramenem. Vstup do Vojtěšky je nicméně možný pouze s průvodcem. Naproti pavilonu se nachází kaple Panny Marie Lurdské zvaná též „Josefka“. Cesta k ní je velmi fotogenická, lemují ji totiž habry a jírovce, což působí velmi romanticky.

brevnovsky klaster
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Hned nad cestou se tyčí – dle nás – naprostá dominanta celého areálu: oranžerie. O její „znovupostavení“ se postaralo architektonické studio M1, z původní stavby totiž zbylo jen torzo. Objektivně ale musíme říct, že trojčlenný tým architektů odvedl skvělou práci. Kromě dobové fotodokumentace vycházel také ze vzpomínek posledního zahradníka pracujícího v klášteře, Karla Morávka, který se ale obnovy oranžerie nedožil o pouhý jeden měsíc. 

Doporučeno
Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat 24. června 2023 6:00

Před barokním skleníkem, ve kterém kdysi kvetly květiny a zrálo ovoce, se rovněž nachází kašna. S námi je tu jen skupinka dětí, které si tu beze slov kreslí. Všudypřítomné ticho narušuje pouze sem tam vzdorující vítr a pohled na zelenou scenérii s vzadu se tyčícím klášterem nás opět překvapuje. Opravdu se nacházíme v milionovém hlavním městě?

Oranžerie je veřejnosti přístupná od čtvrtka do neděle v časech od 12 do 18 hodin. Budova také často slouží jako výstavní místo pro mladé umělce a umělkyně.

brevnovsky klasterbrevnovsky klasterbrevnovsky klasterbrevnovsky klaster
Zobrazit galerii
(10)

Brouzdat areálem ale můžeme ještě dál, je totiž opravdu velký. Za Vojtěškou se nachází malý roztomilý domek, kdysi snad patřící zahradníkovi, na jehož bílých okenicích často můžeš zahlédnout vyhřívající se černou kočku. V horní části zahrady se pak nachází rozsáhlý ovocný sad, kde nyní rostou hrušky či jablka. Ideální místo na piknik!

Zatímco sad je otevřen návštěvníkům a návštěvnicím neustále, klášterní terasová zahrada je přístupná každý den od 6:45 do 20 hodin. Tak pozor, ať tě tu pan správce nezamkne. Do areálu můžeš i se svým čtyřnohým mazlíčkem, musíš ho ale mít na vodítku.

brevnovsky klaster
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse