Ligová fotbalová asociace chystá výběr nového vysílatele a dojde i k volbě generálního partnera

Téměř dvouměsíční letní pauza je u konce. FORTUNA:LIGA a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA mají už tento nastávající víkend na programu první kolo, kterým započne nová sezona 2023/24. Ta přinese boj o jedno pohárové místo navíc, pravidlové novinky, více dostupná videa z F:NL a také zásadní rozhodnutí pro budoucnost celého českého profesionálního fotbalu.

Právě během ročníku 2023/24 bude Ligová fotbalová asociace, která řídí FORTUNA:LIGU i FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU, rozhodovat hned v několika významných bodech. V tendru ji čeká výběr nového vysílatele, dojde k volbě generálního partnera a řešit se bude také formát F:L i F:NL, tedy zda bude pokračovat současný model, nebo dojde k jeho úpravám.

Jak říkám...


„V následujících měsících před námi stojí celá řada veledůležitých jednání a rozhodnutí. Zejména tendr na vysílací práva je ostře sledovaným tématem. LFA společně s kluby ale na všem dlouhodobě spolupracuje a nepochybuji o tom, že se nám podaří učinit takové kroky, které přinesou českému fotbalu výraznou finanční injekci a posunou ho o kus dopředu,“ prohlásil předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svobod  na tiskové konferenci před novou sezonou.

Ta ve FORTUNA:LIZE proběhne i v ročníku 2023/24 ve stejném modelu, tedy s již tradičním vyvrcholením v podobě nadstavbového FINÁLE F:L. Oproti třem předchozím ročníkům se však bude hrát hned o pět pohárových míst, díky čemuž se vrací Skupina o Evropu.

To znamená, že v rámci play-off prostřední skupiny bude čtveřice týmů usilovat o duel proti čtvrtému, nebo pátému celku skupiny o titul. Pátý tým to bude za předpokladu, že vítěz národního poháru skončí v konečné tabulce na jednom z prvních čtyř míst. O celku, jež si zajistí účast v předkole Evropské konferenční ligy, rozhodne jeden zápas na půdě týmu ze skupiny o titul.


Jak říkám...



„Zaregistrovali jsme reakce na nastavení prostřední skupiny. K jejímu zatraktivnění ovšem určitě pomůže právě návrat souboje o pět účastnických míst pro český fotbal. Věřím, že díky tomu budeme sledovat boj do posledních kol ve všech skupinách a fanoušci uvidí v celé sezoně podobně atraktivní podívanou, jako tomu bylo v posledním ročníku. V něm současný model nadstavby naplno potvrdil, že je funkční a přináší to, co jsme si od něj slibovali,“ popsal Dušan Svoboda při vzpomínce na ročník, v němž o mistrovi i sestupujícím rozhodly až závěrečné zápasy.

O účast v evropských pohárech české kluby budou usilovat také v nejbližších týdnech, jelikož se rozjíždí předkola. Ligová fotbalová asociace se rozhodla, že českým zástupcům co nejvíce pomůže v boji o místa v základní skupině. Vedle přizpůsobení termínů ligových zápasů schválila LFA na Ligovém grémiu, že týmy, které se dostanou do play-off kvalifikace, si mohou v rámci F:L odložit
zápas či změnit jeho začátek bez souhlasu soupeře. Přeložený duel se bude muset odehrát do 31.12.2023.


Jak říkám...



„Účast v základní skupině některého z poháru je zásadní nejen pro kluby samotné, ale pro celý český fotbal. Postup přináší prestiž, je výrazným zdrojem financí a zvyšuje zájem o jednotlivé fotbalisty. Chceme proto vyjít našim zástupcům co nejvíce vstříc a v náročném úkolu kvalifikovat se do Evropy jim maximálně pomoci. Vím totiž, jak je cesta k postupu náročná a dlouhá. Věřím ale, že se to několika našim týmům podaří,“ řekl Dušan Svoboda.

Novinky se FORTUNA:LIGA a také FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA dočká rovněž v oblasti pravidel, přesněji karetních trestů. Od sezony 2023/24 se při vyloučení hráče či některého funkcionáře po dvou žlutých kartách nebude žádná z nich evidovat pro účely trestání za opakované napomínání. Stejná pravidla platí i v soutěžích UEFA.

Sestřihy pro kluby F:NL i celou soutěž

V rámci F:NL dojde k výraznému progresu také v oblasti využití obrazových materiálů. Díky kooperaci se společnostmi Pragosport a SPORTTOTAL budou kluby podobně jako celá soutěž moci umisťovat na weby i sociální sítě sestřihy zápasů či vybrané momenty.


Jak říkám...


„Za LFA musím poděkovat společnostem Pragosport i SPORTTOTAL. Je to předzvěst a první ukázka, jak kluby a obě soutěže budou po tendru o vysílacích právech mít možnost pracovat se záběry ze zápasů. Věřím, že dostupnost sestřihů ocení fanoušci českého fotbalu a přispěje to ke zvýšenému zájmu o o F:NL,“ prohlásil obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Novinky ze strany partnerů



Generálním partnerem pro obě soutěže bude i v nadcházející sezoně sázková společnost Fortuna, která má své jméno spojeno s ligami už několik let a v novém ročníku si pro fanoušky přichystala několik novinek.


Jak říkám...

„Poslední ročník FORTUNA:LIGY byl napínavý až do samotného konce a nabídl dramatickou bitvu na obou pólech tabulky. Konečně se naplno ukázalo, v čem je zvolený herní model atraktivní a co všechno může nabídnout. I proto se na start ligy velmi těšíme a věříme, že budeme svědky podobně zajímavé podívané, jako v minulé sezoně,“ řekl David Vaněk, generální ředitel sázkové kanceláře Fortuna.



„My se v rámci našich aktivit opět budeme soustředit zejména na fanoušky. V kontextu toho začínáme na stadionech instalovat multimediální panely s virtuální realitou, které nabízejí třeba focení s hráči, soutěžení v nožičkách a další druhy zábavy. A dále jsme v rámci nové kampaně, kterou vystihuje heslo „Fortuna ti přeje“, připravili dlouhodobou soutěž Zlatý tiket. Ta odstartovala už v pondělí, všechny informace jsou tak dostupné na našem webu ifortuna.cz, a poběží celou sezonu. Naši zákazníci a fanoušci mohou prostřednictvím 35 základních kol a dalších 15 vložených kol získávat různé benefity a ceny, přičemž vítězové těchto kol postupují do hlavní části, kde jeden výherce obdrží rovný milion korun,“ doplnil David Vaněk.


Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají tradičně všechny zápasy v přímých přenosech, chybět nebude show TIKI-TAKA nebo pořad F:INITO. Novou sezonu zahájí O2 TV Sport v pátek 21. července, kdy od 20:00 hodin nabídne devadesátiminutové Preview FORTUNA:LIGY 2023/2024. Televize O2 TV si v rámci letní kampaně s ambasadorem Petrem Čechem přichystala navíc i speciální akci pro fanoušky.


Jak říkám...


„Připravili jsme zvýhodnění předplaceného tarifu Sport Plus, na kterém se nachází nejlepší sportovní obsah včetně FORTUNA:LIGY, Ligy mistrů UEFA či vůbec poprvé všechny zápasy hokejové extraligy. Při aktivaci do konce srpna získá divák 20% slevu na celou sezonu, za 12 měsíců tak ušetří přes 700 Kč, což se v dnešní době hodí dvojnásob,“ prozradil Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.





Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.





(Petr Skála pro SportovníListy.cz podle zprávy na lfafotbal.cz, foto: Petr Skála)