Některé řeky na Vysočině jsou téměř vyschlé, chybí v nich až 95 procent vody

21. červenec 2023 13:07

Několik týdnů bez pořádného deště se nepříznivě podepisuje na hydrologické situaci v regionu. Horké a suché počasí trápí nejen zahrádkáře nebo zemědělce, ale například i správce vodotečí.

Kraj Vysočina je na tom ve srovnání se zbytkem České republiky podobně špatně. „Zejména v povrchové vrstvě půdy máme teď na Vysočině podobnou vlhkost, jako na jižní Moravě. Na to, že se bavíme o Vysočině jako o kraji poměrně vlhkém a je to prameniště významných vodních toků, tak to není dobrá situace,“ říká koordinátor projektu Intersucho Miroslav Trnka.

Na zlepšení půdních vlastností nebo změnu struktury krajiny je potřeba minimálně jedna generace, nedá se to udělat během dvou nebo tří let.

Sucho v České republice

„Nemyslíme si, podle analýzy dat z posledních 65 let, že je pravděpodobné, že by v příštích několika týdnech pršelo tolik, abychom se dostali do obvyklého stavu. Tedy takového, kdy se rostlinám dostává vláhy. Na Vysočině řádově ve svrchním metru půdy chybí mezi zhruba 40 až 60 litry vody na metr čtvereční,“ uzavírá Michal Trnka.

Některé menší říčky na Vysočině už jsou prakticky vyschlé, někde chybí i 95% vody. Některé obce a města proto začínají sahat k nepopulárním úsporným opatřením, zakazují zalévání zahrad nebo napouštění bazénů nejenom z veřejných vodovodů, ale žádají lidi, aby už vodu nebrali ani z řek a rybníků.

autor: Milan Soldán
Spustit audio