https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-hodonin-cekaji-zmeny-za-desitky-milionu-bude-ale-docasne-uzavrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Hodonín čekají změny za desítky milionů, bude ale dočasně uzavřená

23.7.2023 00:12 | HODONÍN (ČTK)
Zoo Hodonín čekají v nadcházejících měsících změny za desítky milionů korun, nový bude třeba pavilon akvárií, chystá se i výstavba nového vstupního objektu. Zoo ale kvůli tomu bude dočasně uzavřená. Hodonínská radnice o tom informovala na svém webu.
 

Výstavba nového vstupního objektu by měla začít letos na podzim. V plánu je i úprava zpevněných ploch před vstupem, vybudování přístřešku pro kola a vybavení mobiliářem. Odhadované náklady na výstavbu jsou 23 milionů korun. "V této souvislosti předpokládáme dočasné uzavření zoo, pravděpodobně od října 2023 do jarních měsíců 2024, kdy dojde ke kolaudaci stavby. O přesných termínech budeme návštěvníky informovat,“ řekl ředitel Zoo Hodonín Martin Krug.

V podzimním termínu se počítá i se zahájením výstavby nového psího útulku. Zbytky původních objektů značně poškozených tornádem zoo zbourala, na jejich místě vzniknou dvě jednopodlažní stavby. Nová správní budova bude zahrnovat zázemí pro zaměstnance, ale i část určenou k provozu se zvířaty. Ve druhém objektu bude 26 kotců pro útulek a dva odchytové kotce přístupné zvenku pro městskou policii. Součástí areálu budou i dva venkovní výběhy a nové oplocení včetně protihlukové stěny. Předpokládané náklady činí 25,5 milionu korun.

Začátkem roku 2024 by měl přijít na řadu nový pavilon akvárií. Předpoklad nákladů v tomto případě činí 46 milionů korun, město na akci získalo dotaci 32 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj. Statiku současného objektu poškodilo tornádo, demolice objektu začne v nejbližších dnech. Obyvatelé pavilonu se už na podzim 2021 přestěhovali do jiných zahrad, nový objekt tak bude mít novou osádku. "Bude se jednat především o ryby rodu Cichlidae, česky vrubozobcovití, ale v tuto chvíli ještě nechceme předbíhat a zveřejňovat konkrétní druh ani počet, to si necháme jako překvapení. Můžeme sdělit jenom to, že se bude jednat o největší skupinu takto chovaných ryb v českých zoo," doplnil Krug.

Proměna čeká i starý šelminec v sousedství pavilonu opic, s jehož opravou se počítá ještě letos. Důvodem je především splnění podmínky zákona na ochranu zvířat proti týrání, jelikož kapacita chovného zařízení neodpovídá požadavkům pro chov velkých kočkovitých šelem a primátů.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes 1000 zvířat asi 280 druhů. Loni ji navštívilo kolem 180.000 lidí, zatím nejvíce jich dorazilo v roce 2019, a to přes 195.000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist