V Buchlovicích slavili obnovení hodů: Skočili si po 70 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

V Buchlovicích slavili obnovení hodů: Skočili si po 70 letech!

Nejbližší museli připravit pro krojované pohoštění.
Nejbližší museli připravit pro krojované pohoštění.  (Foto Aha! - Slávka Červená)

A léta běží, vážení... Pro hodové stárky v Buchlovicích na Uherskohraišťsku jde jen o frázi. Jaroslava Gregorová (85) a Štěpán Daňhel (88) si skočili stejně jako před 70 (!) lety.

V roce 1953 obnovili v městysu martinské hody s právem přerušené 2. světovou válkou a nyní u příležitosti kulatého výročí sezvali všechny dosavadní stárky. Daňhel přijel do rodného kraje z Krnova, kde byl léta ředitelem textilní továrny. „Nemohl jsem si oslavu nechat ujít. Moji stárku jsem hned poznal. Tehdy jí bylo 16 roků. A i v tom vedru jsme dali taneček,“ vzpomínal Štěpán a vybavil si, jako by to bylo dnes... „Tenkrát jsme sháněli po babičkách a pamětnících, co a jak kdysi bývalo. Nyní chasa chodí po dědině v sobotu a neděli. My v neděli a v pondělí. V úterý jsme pak chodili k lékaři, aby nám napsal omluvenku, protože jsme byli zmožení zpěvem i vínem.“

Platil stařeček „My mladí jsme se scházeli v klubovně v části zámku. Hody byly naposledy před válkou a impuls k obnově dali manželé Sedlářovi. Se Štěpánem jsme spolu tančili a tak bylo rozhodnuto, že půjdeme za mladší stárky,“ vyprávěla paní Gregorová. Tehdy byla vůbec nemladší stárkou. „Rodiče moc rádi nebyli, ale stařeček prohlásil – já to zatáhnu a slib dodržel,“ usmála se. Pocta stát se stárkou či stárkem udělala v rodinném rozpočtu pěknou díru. Nejbližší museli připravit pro krojované pohoštění. Co? Řízky, husí či kachní pečínku, slaninu, ze sladkého tradiční vdolečky a samozřejmě víno a slivovici.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.