Knut Hamsun: Viktorie. Poetický příběh lásky, která nedošla naplnění

23. červenec 2023

Mlynářův syn Jan se zamiluje do dcery venkovského šlechtice Viktorie. Sledujeme jejich dospívání uprostřed kouzelné přírody, kdy dětské kamarádství přerůstá v milostný vztah. Johannes bojuje se společenskou hierarchií a stává se úspěšným autorem, ale Viktorie takové štěstí nemá... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Josef Štefánek
Osoby a obsazení: Viktorie (Eva Dudková), Jan Moller (Viktor Vrabec), otec Jana Mollera (Jiří Kostka), matka Jana Mollera (Dagmar Stříbrná), Otto (Pavel Pavlovský), Kamila (Monika Švábová), Zámecký pán, otec Viktorie (Jaroslav Choc), žena Zámeckého pána (Daša Neblechová), Paní Seierová, matka Kamily (Jarmila Balašová), Učitel (Miloslav Včala), Soused (Jan Jánský) a Redaktor (František Baťka)
Překlad: Božena Köllnová-Ehrmannová
Hudba: Jiří Borovec
Režie: Ludvík Pompe
Natočeno: 1969

V románu Viktorie čerpal Hamsun inspiraci částečně ze svého života. Sám pocházel z ještě z nuznějších poměru než románový Jan. Prvního uznání se Hamsunovi dostalo za částečně autobiografický román Sult (Hlad), vydaný roku 1890. V něm popisuje šílenství mladého spisovatele způsobené hladem a chudobou. Román se stal mezníkem celé moderní skandinávské literatury. V 90. letech 19. století se Hamsun vymezil proti předchozí generaci naturalistů. Jeho mistrovskými díly z tohoto období se staly především romány Mystérie, Pan a právě Viktorie. Za román Matka Země obdržel Hamsun roku 1920 Nobelovu cenu za literaturu.

I díky svému původu a osobní zkušenosti s životem proletariátu se záhy začal vymezovat vůči kapitalismu, který podle něj ničí odvěké morální hodnoty. Se svým pozdějším příklonem k německému nacismu se pokusil vyrovnat v díle Po zarostlých stezkách (1949).

Román Viktorie patří k nejpopulárnějším Hamsunovým dílům. O tom, že si ho cenil i on sám, svědčí to, že dal své dceři toto jméno. Román zaujal také řadu filmových tvůrců. První adaptace vznikla ještě jako němý film v roce 1917 v Rusku a režírovala ji Olga Preobraženskaja. Zatím naposledy látku zpracovala norská režisérka Torun Lian v roce 2013.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.