V Muzeu gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí můžete vidět gobelínářky přímo při práci

23. červenec 2023

Živé muzeum gobelínů se nachází v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí ve Zlínském kraji. Poznat historii i současnost výroby gobelínů v něm můžete velmi zblízka. Při komentované prohlídce, kterou v muzeu nabízí.

„Hned při vstupu do Gobelínky vás přivítají dvě krásné tváře. Našeho zakladatele a akademického malíře Rudolfa Schlattauera a vpravo od něj Tomáše Garrigua Masaryka,“ popisuje ředitel muzea Jan Timotej Strýček, který muzeem provádí. Náš první prezident přitom nemá v gobelínové manufaktuře jenom fotografii, ale je vyobrazen i na gobelínu, a to v nadživotní velikosti. Druhý jmenovaný, tedy zakladatel tradice výroby gobelínů na Valašsku, Rudolf Schlattauer má v muzeu i svoji kavárnu.

Gobelínová manufaktura je ve Valašském Meziříčí již od roku 1908. V budově, kde se dnes nachází muzeum, funguje manufaktura od roku 1930. Gobelíny se v ní vyrábí stále. Podle předloh umělců dob dávno minulých i těch současných.

V muzeu můžete nejen obdivovat klasické gobelíny i ručně vázané tapiserie všude na stěnách, kterých jsou tam stovky, ale poznat můžete zblízka i jejich výrobu. Nahlédnete pod ruce gobelínářkám při práci přímo v gobelínové dílně. V muzeu jsou k vidění i různé druhy stavů a historický postřihovací stroj.

Nástroje na tkaní gobelínů

Živé muzeum gobelínů představuje historii této oblasti výtvarného umění. Můžete tam ale také posedět v historické kavárně s galerií, která nese jméno Rudolfa Schlattauera. Můžete se posadit na starou dřevěnou židli ke stěně, na které visí gobelín z doby první republiky, pít kávu a zažít ducha živého muzea gobelínů na místě, kde se vyrábí gobelíny už bezmála sto let.

Spustit audio