Kambodžské volby změnu nepřinesly. 40 let vlády premiéra Huna Sena veškerou opozici téměř vymýtilo

Vládnoucí Strana kambodžského lidu (CPP) se prohlásila vítězem parlamentních voleb, které se v neděli konaly v Kambodži. Výhra strany autokratického premiéra Hun Sena se očekávala, protože CPP neměla prakticky žádné soupeře. Hun Sen, který je u moci již téměř čtyři desítky let, znemožnil existenci jakékoli vážnější opozice. Premiér v pátek oznámil, že je připraven předat v příštích třech až čtyřech týdnech moc svému synovi Hun Manetovi.

Phnompenh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Kambodži Hun Sen u volební urny

Premiér Hun Sen je v Kambodži u moci od roku 1985 | Zdroj: Profimedia

„Zaznamenali jsme drtivé vítězství... počet křesel ale zatím nevíme,“ uvedl mluvčí Strany kambodžského lidu Sok Eysan. Podle agentury AFP by Strana kambodžského lidu mohla získat všech 125 míst v dolní komoře parlamentu.

„Volební účast, která dosáhla 84 procent, ukázala, že výzvy extremistické opozice k bojkotu voleb nebyly úspěšné,“ prohlásil Hun Sen. Jeho syn, který kandidoval ve volbách poprvé, podle vládní strany získal křeslo v parlamentu a učinil tak první krok k možnému jmenování předsedou vlády, napsala agentura AP. „Je zřejmé, že byl zvolen,“ řekl mluvčí Sok Eysan.

45 let od nástupu Rudých Khmérů v Kambodži. Vůdce Pol Pot vinu za smrt milionů lidí nikdy necítil

Číst článek

Kritici volby odmítají jako nespravedlivé, protože ani jedna ze 17 převážně neznámých nevládních kandidujících stran nezískala v minulých volbách v roce 2018 žádný mandát. Jedinou skutečnou opoziční stranu, kterou založil opoziční vůdce Sam Rainsy žijící nyní v exilu, volební komise diskvalifikovala.

Syn autoritáře

Pětačtyřicetiletý Hun Manet je jedním z nejvýše postavených generálů kambodžské armády a v minulosti velel jednotce otcových osobních strážců. V roce 1999 absolvoval proslulou americkou vojenskou akademii West Point, má doktorát z ekonomie na britské univerzitě v Bristolu a titul magistra ve stejném oboru na Newyorské univerzitě.

Bezmocní proti ještě bezmocnějším. Spisovatel Tochman hledá v Kambodži lidskost, nachází trauma

Číst článek

Hun Sen je v Kambodži u moci od roku 1985. V mládí bojoval v jednotkách ultrakomunistických Rudých Khmerů diktátora Pol Pota. V bojích o Phnompenh v jejich řadách přišel o oko a částečně ochrnul. Při léčení v nemocnici přehodnotil své názory, rozešel se s Rudými Khmery a v červnu 1977 se připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Polpotovu genocidnímu režimu.

Hun Manet zatím poskytl jen minimum rozhovorů a podle analytiků není jasné, zda bude pokračovat v autoritářské vládě svého otce, nebo se rozhodne pro liberálnější styl vlády, napsala agentura AP. Západní demokracie budou sledovat i to, zda Hun Manet bude nadále spoléhat na spolupráci země s Čínou, nebo se bude snažit zlepšit vztahy se Spojenými státy, dodala AP.

V pátek Hun Manet vystoupil na předvolebním shromáždění, kde se mu dostalo bouřlivého přivítání od jeho příznivců. Občany vyzval, aby si hlasem pro CPP zajistili světlou budoucnost, a varoval před snahami „extremistů zmařit volby“. Jeho rétorika tak připomněla slovní útoky jeho otce na odpůrce režimu, napsala agentura AP.

dno, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme