Vingegaard obhájil triumf na Tour de France, spurt v Paříži vyhrál Meeus

AKTUALIZOVÁNO

Dánský cyklista Jonas Vingegaard suverénně obhájil loňský triumf na Tour de France. V dnešní poslední 21. etapě s cílem v Paříži, ve které se závodí až v samotném závěru, dojel bezpečně v pelotonu. Životní výhru si připsal belgický nováček Jordi Meeus.

Šestadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma Vingegaard si druhé celkové prvenství na Tour v kariéře zajistil s náskokem sedmi a půl minuty před dvojnásobným vítězem »Staré dámy« Tadejem Pogačarem. Čtyřiadvacetiletý slovinský jezdec počtvrté za sebou ovládl hodnocení cyklistů do 25 let.

»Jsem šťastný a pyšný. Vyhrát podruhé je opravdu neskutečné,« řekl Vingegaard. »Bylo to hrozně dlouhé, ale uteklo to strašně rychle. Užil jsme si každý den. Bylo to super náročné, ale souboj s Tadejem byl skvělý. Vítězství dnes oslavíme dobrou večeří,« dodal.

Třetí místo v celkové klasifikaci obsadil Pogačarův stájový kolega Brit Adam Yates. Zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže získal vítěz čtyř etap Jasper Philipsen z Belgie. Puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře vybojoval Guilio Ciccone z Itálie.

Vingegaard za celkovým prvenstvím vykročil vítězstvím v časovce, po které vedl před Pogačarem o téměř dvě minuty. Obhajobu poté potvrdil v královské etapě s 28 kilometrů dlouhým stoupáním na Col de la Loze, ve které Slovinec odpadl a Vingegaard navýšil náskok na 7:35 minuty.

Meeus si pro nejlepší výsledek v kariéře dospurtoval v dramatickém hromadném finiši. Nejtěsnějším rozdílem v něm porazil krajana Philipsena a Dylana Groenewegena z Nizozemska. »Jel jsem za Pedersenem, využil jsem vzduchového pytle a na cílové čáře jsem byl těsně první. Vyhrát poprvé a právě tady je neuvěřitelné,« přidal Meeus, který prodloužil neporazitelnost belgických jezdců na Champs Élysées.

Loni závěrečnou etapu Tour ovládl Philipsen, v roce 2021 Wout van Aert, který letos odstoupil před 18. etapou kvůli blížícímu se narození syna.

(čtk)

FOTO – letour.fr

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy