Výstava 90 let moderní optiky - Muzeum Komenského v Přerově

25.7.2023 – 22.10.2023, 23:59

Rok 2023 je ve znamení významného výročí nejen v dějinách města Přerova, ale i v dějinách domácího průmyslu vůbec. Uplynulo totiž 90 let od založení firmy Optikotechna, jednoho z prvních závodů optického průmyslu v tehdejším Československu.

Cena vstupenky: 20-40 Kč

Podnik se brzy uplatnil na domácích trzích a začal značně rozšiřovat rozsah výroby.  Mohutná expanze následovala po roce 1945, kdy byl podnik rozšířen přidáním poboček a přejmenován na Meopta (nový název vznikl zkrácením hlavní náplně podniku tj. Mechanická a optická výroba), proslul nejen výrobou fotoaparátů či promítacích přístrojů, ale navíc se stal ústředním podnikem veškerého optického průmyslu ve státě s množstvím nejrůznějších podřízených poboček. Podstatnou část nabídky však tvořila také vojenská výroba pro zbrojní arzenály východního bloku, která však byla tehdy přísně tajena.    

Výstava Muzea Komenského v Přerově ve spolupráci se současnou firmou Meopta seznámí širokou návštěvnickou veřejnost s bohatou a úspěšnou výrobní produkcí a také významem podniku pro místní i celostátní hospodářství či neznámými kapitolami z dějin, a samozřejmě přiblíží i nejaktuálnější současnost firmy.

Můžete se těšit na ukázky z bohaté produkce – např. celou vývojovou řadu legendární zrcadlovky Flexaret, zvětšovací přístroje, promítací techniku, civilní i vojenské pozorovací přístroje, ale i nejrůznější propagační a reklamní předměty spojené s činností podniku za období posledních 90 let. Součástí výstavy bude i venkovní výstava dobových fotografií Přerova, pořízených přístroji „Made in Přerov“. Chcete-li si odpočinout od přetlaku digitální doby, přijďte na chvíli do doby analogové připomenout si krásu výrobků jemné mechaniky a optiky či se  dozvědět něco z historie optického průmyslu anebo si jen připomenout resp. objevit, jak vypadal Přerov před třičtvrtě a půlstoletím.

Výstavu můžete shlédnout od 25. 7. do 22. 10. 2023 v prostorách kruhového sálu a předsálí ve 2. patře přerovského zámku.
Vstupné 40/20 Kč

 kurátor výstavy: Mgr. Petr Sehnálek