Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak Rusové plakali paní Klaudii na rameni. I tak může vypadat okupace

Klaudiji je 68 let. Svůj dům, který stojí jen kousek od hranic s Ruskem, neopustila ani během války. Foto: Iva Zímová
Klaudiji je 68 let. Svůj dům, který stojí jen kousek od hranic s Ruskem, neopustila ani během války. Foto: Iva Zímová

Reportáž: K hranici s Ruskem je to necelé tři kilometry. Ještě před pár lety byla ta poloha výhodou. Lidé svobodně jezdili nakupovat přes hranice, ženili se a vdávali bez ohledu na národnost či státní příslušnost. Hraniční přechod tu otevřeli v roce 2002. Po loňském únoru je všechno jinak. Z výhody se stalo prokletí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Já je k sobě nepustila. Aby se mnou bydleli. Kdepak. Ale pro jídlo a víno si chodili. To zas jo. Bylo tam i pár slušnějších. Ti starší. Jeden, tomu bylo přes čtyřicet, asi chápal, jaká to je blbost, co dělají. A tak se mi omluvil. Ti mladí – ani to nebyli Rusové, nějací Asiati – to jsou teda debilové. Pořád někam stříleli. Ani nemířili.“

Klaudie byla 24. února 2022 doma. Ruští vojáci její vesnici zabrali jako jednu z prvních. Opustili ji 11. září téhož roku. Za tu dobu jim osmašedesátiletá Klaudie nahlédla do svědomí.

Klaudia (68) is preparing food for her chickens in the room where she currently lives. Her house is damaged. Klaudia took care of all neighbours, who left the village, chickens, as well as rabbits, geese, cats and dogs. Once a Russian soldier came to her and wanted to take one of the chickens, she told him that they were not her, that she could give him the eggs. The soldier took a hen. Klaudia lives just thre and half kilometers from Russian border.
V této místnosti prožila Klaudia celou okupaci. Dům je poškozen, ale tady se cítí v bezpečí. Foto: Iva Zímová

Pohraniční vesnice Hoptivka leží v Charkovské oblasti. Ještě nedávno před sebou měla velkou budoucnost. V roce 2002 jen tři kilometry od ní otevřeli hraniční přechod s Ruskem. Obchod vzkvétal, podnikání bujelo.

O dvacet let později se z ní stala „frontová obec“. Dnes je zapomenutým koutem na konci světa. Žije v ní paní Klaudie, které se chodívali svěřovat i ruští okupanti.

Věčná sláva hrdinům, kteří položili své životy v bojích za svobodu a nezávislost naší země, hlásá nápis na památníku, který už také málem padl ve válce dvou sousedů. Foto: Iva Zímová

Když přes hranice vtrhla ruská armáda, z původních více než pěti tisíc obyvatel Hoptivky jich své domy zůstala strážit necelá padesátka nejzarputilejších. Paní Klaudie prý ani na chvíli nepomyslela na to, že by své hospodářství opustila. Je jí 68 let.

„Viďte, že na to nevypadám?“ ujišťuje se. Sedm měsíců žila vedle ruských vojáků. Doteď je vesnice bez elektřiny. Rok a půl také bez plynu. „Když se dočkáme deště, tak se vykoupeme. Včera pršelo, tak jsem si alespoň umyla nohy.“

Klaudia cuts grass, which she then gives to the chickens and geese. Klaudia took care of neighbours' chickens, rabbits, geese, cats and dogs. Most of the neighbours left the village during the Russian occupation. Klaudia stayed. When neighbours returned after the Russians retreated, she gave them back their domestic animals.
Klaudie seká trávu a pak ji dává drůbeži. Foto: Iva Zímová

„Rusové tady nikoho neznásilnili. Zůstaly jsme samé stařeny a neprovokovaly jsme je. Pro jistotu,“ vzpomíná.

„Moje babička měla pět dětí. Mezi nimi mého tátu. Ano, i ona žila v téhle vesnici. Když tu byli v roce 1941 Němci, tak jednou přišli do dvora. Babička říká děckám: Vezměte nočníky a rychle kaďte! Němec vstoupí do domu a málem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější