Video placeholde
Strmá ulice, skejty a odvážné triky. V Praze se konal unikátní skateboardový závod
Strmá ulice, skejty a odvážné triky. V Praze se konal unikátní skateboardový závod
Strmá ulice, skejty a odvážné triky. V Praze se konal unikátní skateboardový závod
Strmá ulice, skejty a odvážné triky. V Praze se konal unikátní skateboardový závod
Strmá ulice, skejty a odvážné triky. V Praze se konal unikátní skateboardový závod
7
Fotogalerie

Strmá ulice, skejty a odvážné triky. V Praze se konal unikátní skateboardový závod

V sobotu 22. července se v Praze odjel závod na skateboardech s názvem Red Bull Steep Street. Dvacet špičkových jezdců si na překážkách postavených v Kostelní ulici na Praze 7 měřilo síly v kombinaci sjezdu na čas s bodově hodnocenými triky. Závod vyhrál Douwe Macare z Nizozemska, český reprezentant a duchovní otec závodu Maxim Habanec získal bronz. 

Závod začal ve dvě odpoledne, ale dávno před tím se už podél trati v Kostelní ulici tísnily stovky diváků, aby si zajistily nejlepší místa. Český skateboardista Maxim Habanec pozval do Prahy 19 špičkových jezdců z domova i ze zahraničí a startovní listina naznačovala, že bude na co se dívat.  

Fanoušci skateboardingu měli na dosah hvězdy světové scény včetně účastníků olympijských her a závodů světového poháru. To nejlepší přijeli do Prahy ukázat bazénový velmistr Jake Wooten z USA, nizozemský streetový šampion Douwe Macare nebo loňský vítěz a letošní bronzový z Mystic Cupu Angelo Caro. Velký ohlas měli Jihoafričan Brandon Valjalo i miláčci publika Španělé Danny Leon a Jaime Mateu. Nechyběla ani přední jména z Česka a Slovenska včetně samotného Maxe Habance, který se vydával na trať s třeskutou podporou diváků.

V závodu se hodnotila rychlost, originalita a kreativita, s jakou jezdci dokázali využít překážky. Základním pravidlem byl zákaz brzdění nohou. Rychlost směli závodníci korigovat pouze řízeným smykem, ale v závodě už se brzdillo jen minimálně a jezdci s každým dalším kolem najíždějí na překážky v čím dál vyšších rychlostech. Jestli se před závodem očekávaly časy kolem třicet vteřin, finálové jízdy jsou už dobře o deset vteřin rychlejší. Časy závodníkům měřily čipy na těle, obtížnost a provedení triků pak hodnotila porota, která udílela body od 0 do 100. Od bodového stavu se odečetl dosažený čas. V celkovém výsledku se tedy odrazila rychlost jízdy i obtížnost a provedení triků.

Max Habanec nechal pro závod vyrobit několik originálních překážek včetně duhy svařené z kovových trubek. Od startu z mobilního přívěsu se jezdci mohli předvést například na deset metrů dlouhém zábradlí nebo na skoku přes kontejner. Formát připomínal snowboardový slopestyle.

Inspirací pro závod byl pro Habance jeho loňský zážitek z Los Angeles, kde na svém skejtu sjel pátou nejprudší ulici ve Spojených státech. Baxter street je se svým sklonem 32 % výzvou i pro řidiče automobilů nebo motorek. „Mně se povedlo sjet ji bez zastavení a myslím si, že to byla jedna z nejhorších a nejnebezpečnějších věcí, jakou jsem kdy v životě udělal,” popisuje český skateboardista svůj kaskadérský výkon, který stál u zrodu pražského závodu Red Bull Steep Street.

V kvalifikaci měl každý účastník tři pokusy. Nejlepší osmička postoupila do finálových kol, kde se o další postup utkaly vždy dva jezdci proti sobě. K potěšení domácího publika se mezi čtyřku nejlepších prosadil i Max Habanec, který získal bronz, stříbro pak Danny Leon a pohár pro vítěze si z Prahy odvezl Douwe Macare. 

„Tenhle závod byla naprostá šílenost! Tím, že jsem to sám vymyslel, tak jsem to taky musel jezdit naplno, takže vím, jak se všichni cítili. Myslím si, že si každý sáhl na dno, ale to jsme chtěli! Prostě posunout své limity, a to se povedlo. Jsem nadšenej, že jsem mohl odjezdit celý den a dal všechny jízdy. Nakonec jsem jel i o třetí místo. Šel jsem to prostě all in,” hodnotí závod Maxim Habanec.

,,Závod byl totálně skvělý! Překážky nebyly ani moc velké ani moc malé, jelo to rychle, ale ne zas moc rychle, takže všechno bylo skvěle kontrolovatelné. Když jsem se ráno probudil, myslel jsem si, že můžu zajet dobře a když nakonec přišlo první kolo závodu, bylo jasný, že mám šanci a další kola už šla jenom líp a líp!“ líčí svůj zážitek vítěz závodu Douwe Macare.

Red Bull Steep Street - pořadí

1.    Douwe Macare

2.    Danny Leon

3.    Maxim Habanec