U nás už se bohužel hraje víc na počítače a mobily než na nástroje, myslí si kytarista Bláha

25. červenec 2023

Vladislav Bláha je prvním kytaristou z České republiky, který hrál sólové recitály v newyorkské Carnegie Hall a Royal Festival Hall v Londýně. Současně zastává také několik funkcí, mezi nimiž je i ředitelem a zakladatelem Mezinárodního kytarového festivalu Brno, který vznikl před 32 lety.

Čtěte také

„Tenkrát mě oslovila Česká hudební společnost, jestli bych vedl kurzy kytary v Rychnově nad Kněžnou. Tam jsem hned přizval kolegy z USA a Itálie a udělali jsme první malý festiválek. Ten se pak rozrostl a z kapacitních důvodů přemístil do Brna. Růst už nechci, práce je to enormní. A nejde jen o koncerty, ale pořádáme i mistrovské kurzy, každoročně probíhá ve dvou kategoriích také kytarová soutěž,“ vyjmenovává předseda České kytarové společnosti.

Lásku k hudbě získal už jako malý: „Moje první kytara byla lacinější. První inspirací mi byl otec, který hrál písničky, a s maminkou zpívali. Vždycky jsem se k nim připojil! Vzpomínám na prázdniny, kdy se hrávalo u táboráku, to byla nádhera. Na řadu vždycky přišly i moravské lidovky. Pak mě rodiče přihlásili do kytary, chodili jsme tam se sestrou oba. Moc mě to bavilo, ale začal jsem relativně pozdě, asi v deseti letech. Měl jsem samé výborné pedagogy, doma i v Německu,“ vzpomíná ředitel Mezinárodní kytarové soutěže GuitarTalent.

Kde vidí Bláha budoucnost kytarové hry? „Asi před měsícem jsem se vrátil z Mexika, kde jsem byl na turné – kytara tam je populární jako asi nikde jinde na světě. Spousta festivalů, studenti na univerzitách se učí hrát. Co se týče Evropy, tak ve Španělsku je kytara také populární. Řekl bych, že u nás už se bohužel hraje víc na počítače a mobily než na nástroje. A přitom je prokázáno, že hudba nebo zpěv mají pozitivní dopad na vývoj mozku, na abstraktní myšlení. Dá se s tím začít v každém věku a hraní má i terapeutické účinky,“ doplňuje čestný občan Dallasu Vladislav Bláha.

Kolik zemí s kytarou navštívil a kde se mu nejvíc líbilo? A platí stále ještě rčení, že co Čech, to muzikant? Poslechněte si záznam Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související