Hlavní obsah

Zlatý puk vyhrál třikrát, ale chtěl by Stanley Cup. Nejlepšího beka vábí Pittsburgh i Carolina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guldpucken, neboli Zlatý puk je švédským ekvivalentem české Zlaté hokejky. Erik Karlsson ho získal tento rok už potřetí, čímž se vyhoupl do čela celkového pořadí před Petera Forsberga a Victora Hedmana. Jenže legendární playmaker ‚Foppa‘ i obránce Tampy už získali Stanley Cup dvakrát, letošní vítěz Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL zatím však na vysněnou trofej cílí marně. A ve 33 letech už se trochu nervózně začíná ošívat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Švédský obránce Erik Karlsson získal Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL.

Článek

Na vyhlášení cen top hráčů sezony v Nashvillu Karlsson úsměvy spíš šetřil. I když v základní části předvedl výkon, jaký zámořská soutěž v podání obránce nezažila 31 let. Švédský švihák překonal v bodech stovku, když k 25 gólům přidal 76 asistencí. Pózování s Norris Trophy ale bylo podle všeho to poslední, co jako hráč Sharks předvedl.

„Otevřeně jsem v klubu řekl, že se chci pokusit vyhrát (Stanley Cup). A San Jose mi otevřeně řeklo, že u nich se to nepodaří," uvedl Karlsson upřímně pro švédský deník Expressen. „Máme s klubem dobrý vztah a rozumíme si, i když to není zrovna veselá situace."

Už před letošní uzávěrkou trejdů generální manažer Sharks Mike Grier shromažďoval nabídky, které mu přicházely na stůl, ale Karlsson dokončil základní část sezony jako hráč San Jose a v jejich dresu také překonal bodový milník. Klubový GM ale švédské hvězdě slíbil, že v létě bude balit kufry.

„Mám San Jose rád a líbí se mi tam, ale ještě nikdy jsem se nedostal k vítězství," řekl Karlsson, který si dvakrát zahrál v konferenčním finále (2017 a 2019). Poslední čtyři sezony u Sharks byly ale z týmového hlediska tristní a švédský zadák ztrácí trpělivost.

„Zájem je. Pak jde o to, aby se vše dalo dohromady. To je ta nejtěžší část," povzdechl si Karlsson, jehož gáže ubírá zpod platového stropu ještě na další 4 sezony 11,5 milionu dolarů. „Strop se za poslední tři roky téměř nezvýšil, takže peníze začínají tu a tam docházet," uvědomuje si hráč. „Ale naše kariéry jsou krátké a každý si zaslouží to, co dostane. Musíme prostě zúročit svou tržní hodnotu."

Zásadní otázkou je, kolik jsou si Sharks ochotni ponechat z Karlssonova kontraktu. Favorité jsou podle zámořských zdrojů v tuto chvíli dva. Za prvé Pittsburgh. S hvězdným, i když už trochu přestárlým jádrem (Crosby, Malkin, Letang). Za druhé Carolina. Ambiciózní tým, který hrál letos konferenční finále. A pak i Toronto, Seattle...

„Nemám ale žádný seznam priorit. Nakonec zvítězí ta nejlepší varianta," myslí si Karlsson, který se nechce ukvapit. Ale to ani generální manažer Grier. V sázce je mj. budoucnost Sharks. I když se v tuto chvíli nejeví moc růžově.

Reklama

Související témata: