Hlavní obsah
Internet a technologie

Seznam.se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MIchael Rada

To je můj domov. Jaký je ten Váš?

Když jsem před deseti lety opustil korporátní svět vysokého managementu, začala má cesta stejně jako po gymnáziu, tedy v montérkách. Rozhodl jsem se totiž vybudovat SVĚT BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ PRO VŠECHNY, nejen pro ty, kdo si ho mohou koupit.

Článek

Deset let je dlouhá doba a mnohé se během ní změnilo a jiné zůstalo shodné. Například můj pracovní stůl v plzeňské Pracovně, kde se 1.12.2015 zrodila INDUSTRY 5.0.

Možná se ptáte, proč jsem prohodil velké a malé „P“ v předcozí větě. Neprohodil, jen jsem zdůraznil slovo, které je skutečně důležité, i když nemá v gramatických pravidlech oporu. To mne však netrápí, protože změna je tím, co musí nastat, a má-li být změnou systémovou, pak je nutné měnit systém, nejlépe skrze změnu sebe sama.

Můžeme se podívat na změnu prostřednictvím media, které nyní vyzývá čtenáře, aby se stali tvůrci obsahu se vzdálenou vidinou nejasného zisku.

Doména SEZNAM.CZ byla zaregistována v roce 1996, a ve stejném roce byl spuštěn i první český internetový prohlížeč a vyhledávač. V době YAHOO a ALTAVISTA to byl odvážný krok, který se nakonec zakladateli vyplatil, a díky vytrvalosti a neochotě se zaprodat jiným, větším hráčům, si nejen SEZNAM.CZ udržel místo na trhu, ale stal se jedním z mála národních vyhledávačů, které úspěšně konkurují světovým obrům typu GOOGLE tím, že se stali sami obry.

S velikostí vetšinou nepřichází první odpovědnost, ale hlad a s ním chuť. Z jednorázového nástroje stala se multifunkční platforma a zdroj bohatství pro nemnohé a práce pro mnohé. Pro ještě větší množství se pak SEZNAM.CZ stal první adresou při hledání obsahu, zábavy, vzdělání i potěšení.

S růstem objemu roste i profesní slepota, a proto mne překvapilo před několika lety, že doména SEZNAM.SE zůstala neobsazena, a když se stav nezměnil ani po upozornění, doménu jsem si zakoupil s tím, že ji použiji pro vlastí práci.

Je tolik věcí, s nimiž je třeba se seznámit, než učiním rozhodnutí a s ohledem na ztracenou nezávislost serveru WIKIPEDIA v tuzemsku schází místo, které by informace sjednocovalo a neupřednostňovalo jen ty, které zaplatí víc.

SEZNAM.SE má nakročeno k tomu, aby se stala nejdražší Českou doménou a předhonila domému ministra, který si před 11 lety pořídil DOVOLENA.CZ za 10.000.000 Kč. Pro srovnání je třeba říci, že nejdražší prodanou doménou byla doména CARS.COM, kterou její kupec získal za 872.000.000 USD, což v přepočtu činí necelých 22 MILIARD Kč.

Proč by měl někdo utrácet takové peníze?

Při obratu 4,9 miliardy v roce 2020 (SEZNAM.CZ) či 279 miliard dolarů (GOOGLE.COM) je vyvolávací cena 1 milion EUR zajímavým začátkem hry o trůny, nemyslím si však, že je jejím koncem, obzvláště při zjištění, že získané prostředky budou plně alokovány pro výstavbu světa BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ a INDUSTRY 5.0, která ho pomáhá budovat.

Foto: MIchael Rada

INDUSTRY 5.0 NETWORK

Přítomnost INDUSTRY 5.0 a jejich Ambasadorů ve 112 zemách světa (poslední HAITI) a hlavně skutečnost, že svou pozici získala bez investorů, dotací, darů a dalších finančních příspěvků třetích stran ukazuje na skutečnost, že obři získali silného protivníka, jmenuje se ČLOVĚK. Snad i proto se ho tak bojí.

Tak co Vy na to myslíte, že doménové prvenství pana Jančury přežije rok 2023?

Anketa

BUDE NA KONCI ROKU 2023 STÁLE DOMÉNA "DOVOLENÁ.CZ" NEJDRAŽŠÍ PRODANOU DOMÉNOU V ČR?
ANO
0 %
NE
100 %
NEVÍM
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Budu rád za názor a těším se na další setkání

V Plzni, 25.7.2023 Michael Rada, Člověk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám