Nastal zásadní průlom. Ukrajinci si jdou pro Bachmut, okupanti však město srovnali se zemí

Zničený Bachmut

Záběry přestřelky na Donbase

Zatímco vojenští analytici mluví o zásadním průlomu u Bachmutu a ukrajinském postupu, objevují se i letecké snímky, které ukazují totální devastaci zmíněného doněckého města. Ještě před vypuknutím ruské invaze v Bachmutu žilo asi 72 tisíc obyvatel a ekonomika města se soustředila na výrobu šumivých vín. Po krvavé bitvě, jíž se přezdívá mlýnek na maso, z Bachmutu nezbylo prakticky nic.

„V bachmutském směru nastal průlom! Ukrajinské síly pravděpodobně osvobodily Andrijivku, existují zprávy o velmi intenzivních bojích ve východním sektoru města,“ ohlásila v úterý odpoledne twitterová stránka WarMonitor, která se dlouhodobě věnuje stavu na bojišti a aktuálním územním ziskům obou stran konfliktu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z Marjinky? Ukrajinská verze Hirošimy. Obránci města popsali, co je drží nad vodou

Že Ukrajinci získali zpět vesničku Andrijivka, která leží pouhých 13 kilometrů jižně od centra Bachmutu, podle některých analytických stránek potvrdili i vysocí představitelé ukrajinské armády. Ruští okupanti měli opustit také vesnici Klišivka (asi devět kilometrů od centra Bachmutu).

„Je to tak. Z okolí Bachmutu uslyšíme v následujících hodinách mnoho dobrých zpráv,“ předpověděl vojenský analytik Martin Svárovský. Zprávy o ukrajinském postupu severně i jižně od Bachmutu se objevují již několik týdnů v kuse.

Podle britského ministerstva obrany se okolí Bachmutu začátkem července, po červnovém útlumu, znovu stalo centrem nejintenzivnějších bojů. Bachmutský mlýnek na maso – jak se v minulosti nejkrvavější bitvě od vypuknutí ruské invaze říkalo – se tak znovu rozjel na plné obrátky.

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Šlo ale spíš o Pyrrhovo vítězství. Město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát. Vzhledem k tomu, jak je Bachmut zničený, výrazně ztratil na strategickém významu. Ten symbolický je na druhou stranu stále obrovský.

„Co zbylo z Bachmutu? Po ruském ‚osvobození‘ jen pekelná krajina,“ uvedl na svém Twitteru ukrajinský novinář a válečný reportér Ilja Ponomarenko. K tomu přidal video, které apokalyptický stav doněckého města dokumentuje z ptačí perspektivy.

Ze záběrů, které v létě pořídila agentura AP, je vidět, že v Bachmutu již neexistuje neponičená budova. Většina jich je kompletně stržená. Dříve 72tisícové město je v současnosti prakticky vylidněné.

Tagy:
válka armáda vojáci město Ukrajina Rusko Donbas Doněcká oblast Martin Svárovský Bachmut Ilja Ponomarenko průlom