InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Otava vysychá. Písek zachraňuje římovská voda od Jihočeského vodárenského svazu

PÍSEK - Město Písek požádalo v pátek 21. července Jihočeský vodárenský svaz (JVS) o zvýšení dodávek pitné vody z Vodárenské soustavy jižní Čechy. Každou vteřinou tam nyní teče až 60 litrů vody, čtyřikrát více než obvykle.

Písek musel kvůli suchu odstavit vlastní úpravnu vody, vázanou na řeku Otavu. V ní klesl průtok pod 4,60 m3/s, což je zákonným předpisem stanovený limit minimálního zůstatkového průtoku. Pokud je nižší, nesmí městská úpravna vodu z řeky čerpat. V takovém případě nastupuje vodárenská soustava JVS s plným zásobením, aniž by obyvatelé města pocítili výpadek v zásobení pitnou vodou.

„Můžeme dodávat plnou kapacitu. Zatím to systém umožňuje. Záleží na potřebách města a okolních napojených obcí. Naše zdroje a kapacity jsou dostatečné. S takovými situacemi si naše soustava dokáže poradit, garantujeme dodávky vody i obcím, které využívají převážně vlastní zdroje. Když vypadnou lokální zdroje vody jako v Písku, jsme připraveni je plně nahradit. I proto soustavu stále modernizujeme, protože sucho ohrožuje i náš region, ať si to už někdo připouští nebo ne," uvedl Antonín Princ, předseda představenstva a ředitel JVS. Ten je sdružením měst a obcí Jihočeského kraje a vlastní a provozuje Vodárenskou soustavu jižní Čechy.

Zásobení Písku pitnou vodou zajišťuje převážně písecká vlastní úpravna, která čerpá surovou vodu z řeky Otavy. V běžných podmínkách tak Písek odebírá z vodárenské soustavy JVS pouze zhruba dvacet procent své celkové potřeby pitné vody. Nyní plní vodárenská soustava JVS svou nezastupitelnou funkci, a tou je zajištění i stoprocentní spotřeby pitné vody pro Písek s plnou roční kapacitou až 2,9 milionu m3. Tedy výrazně více než se zde aktuálně spotřebuje.

„Je pochopitelné, že pro zajištění strategické komodity, jakou je pitná voda, si obce drží i vlastní zdroje. Zároveň je však třeba mít na paměti vyváženost a nutnost spolupráce propojených vodovodních systémů. Proto s obcemi jako svými členy a odběrateli pitné vody jednáme o parametrech odběrů podle nových dohod, které nám ukládá zákon. Městům a obcím s vlastním zdrojem nabízíme provozní a ekonomickou vyváženost obou spolupracujících systémů. Vodárenskou soustavu nelze provozovat, obnovovat a udržovat jen jako pojistku pouze pro případ výpadku lokálního zdroje. Náklady na provozování, údržbu a obnovu distribučních tras po kraji nejsou malé. Města a obce si uvědomují, že pokud by se spolehla pouze na vlastní zdroj, tak pro případ mimořádných situací nemají jinou možnost zásobit své obyvatelstvo pitnou vodou. Proto jim nabízíme moderní dohody, které bezpečnost zásobení dlouhodobě zajišťují. Bez takových dohod a racionální spolupráce lokálních a centrálních zdrojů vody není možné dlouhodobou bezpečnost dodávek pitné vody zajistit," uvedl Antonín Princ

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • jan 

    Reagovat

     

    tak hlavně, až v Otavě poteče, může se opět Písek k JVS otočit zády

    Vloženo 25.7.2023 20:44:57

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace