E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Foukání vlasům prospívá, když ho provedete správně

25. červenec 2023
Spolupráce s Dyson

Věděli jste, že když vlasy foukáte, méně se potom mastí? Správným postupem mohou také být krásné hladké, hebké a lesklé. Jak je tedy foukat tak, aby jim horký vzduch neškodil, ale pomáhal?

Kadeřník Martin Tyl vytvořil vlny Johany Bázlerové, která je Moje Heroine, pomocí multistyleru Dyson Airwrap. Se správným fénováním s nástavci Airwrapu poradí i vám.Foto: Eliška Sky

Říká se, že bychom neměli v létě používat žehličku, kulmu, ani fén, protože hrozí ještě větší poškození vlasů než obvykle. Ale do velké míry je to mýtus. Je samozřejmě pravda, že vlasy jsou v létě extrémně namáhané a vysoké teploty přístrojů mohou k jejich poškození ještě přispět, ale v současné době jsou na trhu tak šetrné technologie, že se poškození není třeba obávat. Abyste z jejich použití svým vlasům přinesli co nejvíce benefitů, okoukejte postup od těch nejlepších.

Obálka nového čísla Heroine a také nové dvě Moje Heroine, zakladatelky Swap Prague Lucie Poubová a Kristýna Holubová.
Foto: Ondřej Košík

Aktuální číslo tištěné Heroine

V tištěné Heroine kromě rozhovoru s Kryštofem a Johanou najdete:

  • Nové Moje Heroine: zakladatelky Swap Prague Lucie Poubová a Kristýna Holubová
  • Feel good speciál věnujeme chůzi
  • Jaké jsou předsudky umělé inteligence?
  • Tištěnou Heroine seženete na našich stránkách i ve všech dobrých trafikách

Vlasy ručníkem nedrhněte

„Správné fénování začíná ve chvíli, kdy po umytí berete do ruky ručník. Když jím budete mokré vlasy drhnout, poškodíte je. Pouze je zabalte a velmi jemně vymačkejte vodu, poté opatrně rozčesejte,“ radí renomovaný kadeřník Martin Tyl.

Protože je mokrá hříva náchylnější k poškození, použijte hřeben se širokými zuby. Čím hustší a delší vlasy máte, tím by měly být zuby větší a rozestupy mezi nimi širší. Důležitá je také technika rozčesávání: Postupujte od konečků a zvlášť když jsou prameny hodně zamotané, oddělujte je postupně po částech.

Maximální výkon, co nejnižší teplota

Vlasy klidně nechte nějakou chvíli volně proschnout, než použijete fén, ale vysoušení se rozhodně nevyhýbejte. Zvlášť pokud má váš účes sklon rychle se mastit. Totiž pokud vlasy schnou bez foukání, vlhkost v nich zůstává a usazuje se. Proto se potom mastí rychleji.

I když máte ten nejšetrnější fén pod sluncem, před každým použitím horkého vzduchu do vlasů vždy ještě aplikujte ochranný přípravek, který v nich uzamkne hydrataci, která by se jinak při foukání a jiném stylingu mohla vytratit.

Samotný fén vybírejte tak, aby vlasy nevystavoval extrémním teplotám. Například Dyson Supersonic disponuje unikátním mikroprocesorem, který řídí teplo, proto vlasy nejsou vystaveny příliš vysoké teplotě. Silný motor Dyson V9 rotuje rychlostí 110 tisíc otáček za minutu, takže je mokrá hříva vysušená během chvilky.

Krok za krokem. Podívejte se, jak na vlny podle kadeřníka Martina Tyla:

Tip proti krepatění

„Máte-li nepoddajné nebo krepatící se vlasy, ještě před samotným foukáním vlasy předvysušte pomocí styleru Dyson Airwrap s tuhým vyhlazujícím kartáčem, který je pomůže zkrotit a zároveň je rozčeše,“ popisuje Martin Tyl.

Pokud chcete vidět, jak přístroje Dyson používá on sám, mrkněte na video z focení našeho projektu s Johanou Bázlerovou, který jste mohli vidět v posledním čísle magazínu Heroine.

Video: Juan David Calderón Ardila

Styling na míru

Další postup úpravy je dobré přizpůsobit vašemu typu a povaze vlasů. Podle toho si vyberete jeden z pěti stylingových nástavců fénu Dyson Supersonic, kterými můžete upravovat účes rovnou při foukání: pro vysoušení a uhlazení, pro definované vlny a tvarování, proti krepatění vlasů, novinkou je nástavec proti polétavým vlasům.

S konkrétními účesy pak mohou pomoci ještě další technologicky vychytané a k vlasům šetrné stylingové přístroje, s nimiž rád pracuje právě i Martin Tyl, který radí s postupem:

1) Jak z rovných vlasů vytvořit přirozené vlny

Vlasy fénem nebo Airwrapem předvysušte a rozdělte na tři rovnoměrné sekce, aby se vám potom s jednotlivými prameny lépe pracovalo. „Teď vezměte fén Dyson Supersonic a kulatý kartáč. Na něj namotejte jednotlivé prameny, zafixujte studeným vzduchem a připněte pinetkou k hlavě. Je to ten nejspolehlivější způsob, jak účesu dodat dlouhotrvající objem,“ připomíná Martin Tyl.

Jakmile je objem hotový, zbývá vytvořit samotné vlny. „Na pomoc můžete znovu vzít Airwrap, tentokrát s nástavcem 40 mm, který vytvoří přirozeně volné vlny a pramínky navíc sám namotá. Pracovat můžete i s žehličkou Dyson Corrale. V každém případě na závěr vlasy ještě pročešte prsty, ať účesu dodáte texturu a narušíte pravidelnost vln,“ pokračuje Martin.

2) Jak podpořit přirozeně vlnité vlasy

Je to sice s podivem, ale spousta z nás vůbec netuší, že má vlnité vlasy. Často je obviňujeme z toho, že jsou nepoddajné, nemají žádný tvar nebo se krepatí, ale přitom to jen znamená, že je upravujeme jako rovné, přičemž ony se vlní.

Přirozeně vlnité či kudrnaté vlasy nejlépe poznáte, když si je ještě mokré po mytí zkusíte nahrnout do dlaně od konečků k hlavě a lehce zmáčknout. Pokud vlna drží a vlas se nenarovná, jsou vaše vlasy vlnité.

Jak tedy přirozenou strukturu takových vlasů podpořit nebo jim ztracený tvar vrátit? „Skvělý je difuzér u vysoušeče Dyson Supersonic, který má ideální tvar pro vytvoření pevné vlny. Navíc vaše vlasy nepoškodí, protože kontroluje teplotu vzduchu. Řekl bych, že pokud si myjete vlasy přibližně každý druhý až třetí den a budete důslední, pružné vlny se navrátí přibližně po dvou měsících,“ ubezpečuje kadeřník.

3) Jak vlnité vlasy šetrně narovnat

Zdravá kudrnatá nebo vlnitá hříva se může občas narovnat. Určitě s maximální šetrností a vhodnými přípravky (nejen proti teplu, ale vše, co používáte, by mělo být přímo určené na vlasy, které se kroutí, protože tento typ vlasů je mnohem náchylnější k poškození.

„Pokud se rozhodnete zkrotit hřívu žehličkou, rozhodně vyberte kvalitní. Doporučuji bezdrátovou Dyson Corrale. Skvěle se s ní manipuluje a brání polámání vlasu díky pružným destičkám i díky neustálé regulaci teploty,“ radí Martin Tyl a zároveň upozorňuje, že dlouhodobě narovnávaná vlnitá hříva ztratí přirozenou schopnost se vlnit, protože vlasy „zleniví“.

Foto: Eliška Sky Make-up: Nela Nešetřilová Vlasy: Martin Tyl Styling: Natalie Host Produkce: Linda Majerová Video: Juan David Calderón Ardila.

Tento projekt vznikl ve spolupráci se značkou Dyson.

Popup se zavře za 8s