Předpokládaná srážka nastane, až se naše galaxie srazí s Velkým Magellanovým mračnem, trpasličí galaxií v našem vesmírném sousedství. „Je to srážka kosmických rozměrů," říká doktor Marius Cautun, hlavní autor studie. „Velké Magellanovo mračno rychle ztrácí energii kvůli své větší hmotnosti, než se předpokládalo, a proto je nevyhnutelné, že se srazí s naší Mléčnou dráhou." Podívejte se na neuvěřitelnou simulaci toho, jak to bude vypadat:

Zdroj: Youtube

Co se stane?

Očekává se, že srážka bude mít pro obě galaxie nedozírné následky. Jakmile se oba obři spojí, probudí se supermasivní černá díra v centru naší galaxie, která pohltí okolní plyn a zvětší se až na osminásobek své současné velikosti. Tento proces promění naši Mléčnou dráhu v aktivní galaktické jádro, které bude těsně před černou dírou vysílat silné proudy vysokoenergetického záření.

Ačkoli tato mimořádná podívaná nebude mít přímý dopad na naší Sluneční soustavu, podle doktora Cautuna existuje malá možnost, že by srážka mohla naši sluneční soustavu vymrštit z Mléčné dráhy do mezihvězdného prostoru.

Je to skutečně za dlouho?

Navzdory vzdálenému časovému horizontu z kosmického hlediska jsou dvě miliardy let relativně krátká doba na tak hlubokou proměnu. Naši potomci, pokud jsou ještě naživu, se mohou těšit," podotýká profesor Carlos Frenk, další z autorů studie. „Nově probuzená supermasivní černá díra předvede působivý kosmický ohňostroj."

Galaxie, jako je Mléčná dráha, jsou obvykle obíhány menšími satelitními galaxiemi. Obvykle mají tyto satelity klidný život a obíhají kolem svých hostitelů po miliardy let. Čas od času se však některé z těchto satelitů srazí s centrální galaxií, a nakonec jsou pohlcené.

Věda přichází se stále novými poznatky

Dříve se vědci domnívali, že Velké Magellanovo mračno může uniknout gravitačnímu působení Mléčné dráhy nebo kolem ní obíhat po miliardy let. Nejnovější měření však ukazují, že Velké Magellanovo mračno obsahuje více temné hmoty, než se dříve předpokládalo, což vede k jeho nevyhnutelné srážce s naší galaxií. „Srážka s Velkým Magellanovým mračnem způsobí v naší galaxii spoušť," varuje doktor Cautun. „Povede k velkolepé proměně, protože černá díra v centru se stane aktivnější a bude vyzařovat obrovské množství záření."

I když lidstvo pravděpodobně nebude svědkem této mimořádné události, slouží jako připomínka dynamické a neustále se vyvíjející povahy našeho vesmíru, kde jsou galaxie, hvězdy, a dokonce i celé sluneční soustavy v neustálém pohybu a srážkách.

Zdroje:  ct24.ceskatelevize.cz, www.stoplusjednicka.cz, www.sci.news