Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Údaje o firmách  |  25.07.2023 17:34:51

Kongresové centrum Praha s rekordním ziskem za rok 2022. Pozitivní výsledek a výhled je předpokladem k dalším investicím

Kongresové centrum Praha, a.s. (KCP) má za sebou ekonomicky nejlepší rok. Za 2022 hlásí KCP celkový zisk v rekordní výši 79,6 mil. . Loňský hospodářský výsledek centra překonal i nejúspěšnější předcovidový rok 2019. V souladu s pozitivními výsledky a obchodními plány pokračuje vedení Kongresového centra Praha v prosazování projektu výstavby nové haly a revitalizaci veřejných prostranství v okolí KCP a Pankráckého náměstí.

Foyer Kongresového sálu KCP

KCP plně využilo restartu kongresové turistiky

Po dvouletém útlumu byl 2022 prvním rokem, který významně neovlivnily pandemické restrikce. KCP se podařilo využít obnoveného zájmu o pořádání vědeckých, lékařských i obchodních setkání a společnost za loňský rok dosáhla rekordních výnosů v celkové výši 596,2 mil. , což je 107% nárůst oproti předchozímu roku. Provozní zisk společnosti vzrostl na 167,6 mil. , celkový výsledek hospodaření pak činil 79,6 mil. . Plusový rozdíl 43,3 mil. u EBITDA, resp. 41,2 mil. v případě výsledku hospodaření, je rozhodně důvodem, proč mohou akcionáři i vedení centra hodnotit rok 2022 jako velmi úspěšný.

Do všech prostor Kongresového centra Praha se vrátil život. Pandemická omezení skončila a lidé znovu objevili potřebu osobního setkávání. Pořádají se větší eventy a realizují se i ty, jejichž data konání posunula pandemie. Obsadili jsme volné pracovní pozice, které jsme kvůli pandemii v minulosti redukovali, pokračovali jsme v dlouhodobých investicích. Dalším úspěchem pro nás bylo pořádání velké části aktivit v rámci loňského předsednictví ČR v Radě EU,“ objasňuje pozitivní výsledek roku Lenka Žlebková, generální ředitelka KCP.

CZ PRES v KCP: 3000 politiků a 2000 novinářů z celé Evropy

V loňském roce prošlo centrem víc než 200 000 účastníků akcí od menších korporátních setkání až po největší mezinárodní kongresy a politické summity. U 120 eventů z celkového počtu 262 byl klientem Kongresového centra Praha státní sektor a veřejná správa. Lví podíl na tomto objemu neslo druhé předsednictví České republiky v Radě EU, které probíhalo v druhé polovině roku 2022. V rámci předsednictví se v centru uskutečnilo 51 konferencí a 14 neformálních rad, kterých se zúčastnilo celkem 3 000 významných osobností evropské politiky a ekonomie a 2 045 novinářů. Koncepce budovy umožňuje, aby souběžně s politickými jednáními probíhaly i kongresy a konference.

Nejvýznamnějším mezinárodním kongresem loňského roku v Praze byl ICOM – konference Mezinárodní rady muzeí. Ten navštívilo 3 705 delegátů ze 124 zemí světa, kteří diskutovali nad významem muzeí, jejich vlivem na společnost, stejně jako se zamýšleli nad využitelností nových technologií nebo udržitelným fungováním muzeí. Celkové tržby za krátkodobé pronájmy za rok 2022 dosáhly 201,6 mil. , což představuje nárůst oproti roku 2021 o 150,6 mil. (296 %). Tržby z akcí spojených s druhým předsednictvím České republiky v Radě EU tvořily téměř polovinu této částky, tedy 92 mil.

Strategický partner města

Stejně jako v době pandemie, kdy KCP v roce 2021 vybudovalo Metropolitní očkovací centrum, které obsloužilo 100 tisíc Pražanů, i o rok později poskytlo svou pomoc vedení hlavního města Praha. Na začátku března 2022 dokázal tým KCP za pouhých 20 hodin vybudovat v prostorách budovy Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Během 6 týdnů fungování zde našlo útočiště 70 000 uprchlíků, především matky s dětmi. Kongresové centrum Praha tak i v roce 2022 potvrdilo svou významnou roli strategického partnera hl. města a státu v zajištění krizové infrastruktury.

Investiční projekty budou pokračovat

Celkové výdaje centra na rekonstrukce a opravy, sanace a dostavby dosáhly za rok 2022 částky 56,9 mil. . Mezi strategické investice, které pokračují i v roce 2023, patří např. rekonstrukce open lobby hotelu Holiday Inn. Hotel tak firemním hostům nabídne nový koncept uspořádání společných prostor ideální pro volné coworkingové aktivity. „Tržby kongresového centra i hotelu rostou. Jen hotel dosáhl loni tržeb ve výši 128,7 mil. a oproti roku 2021 navýšil obrat o 183 % na 83,1 mil. . Pro udržení vysoké míry konkurenceschopnosti i zajištění dalšího růstu centra a hotelu je potřeba dále investovat a držet krok s nejnovějšími trendy. V případě hotelového lobby jsme investovali dle IHG standardu do vytvoření zóny ideální pro coworkingové a networkingové aktivity,“ doplňuje Lenka Žlebková.

Sázka na udržitelnost se vrací i ve snižování nákladů

I v minulém roce KCP pokračovalo v investicích do udržitelných a zelených technologií, které centru šetří náklady, snižují dopad na životní prostředí a zvyšují konkurenceschopnost. Ve spolupráci s firmou ENESA ze skupiny ČEZ ESCO v roce 2017 dokončilo KCP jeden z technologicky nejkomplexnějších EPC projektů v Česku (model financování investice z dosažených úspor). Díky projektu dokázalo KCP na energiích vloni ušetřit 33 mil. . Další úspory přinese nově instalovaná fotovoltaická elektrárna na střeše centra, která je zároveň největší střešní solární elektrárnou v Praze. 2080 solárních panelů na ploše 7 000 m 2 v budoucnu pokryje 10 % spotřeby energie celého centra.

Ročně centrum díky moderním technologiím a sázce na udržitelnost ušetřilo 10 325 tun CO2, 11 533 m3 vody a 15 049 000 kWh energií. Ve své cestě za udržitelností, snižování uhlíkové stopy i úspor bude pokračovat i v letošním roce, kdy plánuje např. instalovat LED osvětlení v podzemních patrech budovy.

Nová hala KCP: Navýšení kapacity, zvýšení prestiže a zlepšení života pro Pražany

Již v roce 2017 se KPC pustilo do projektu výstavby nové multifunkční haly, která by navýšila výstavní kapacitu KCP a umožnila pořádání nejlukrativnějších mezinárodních kongresů, kulturních a společenských akcí. Hala má potenciál zvýšit tržby centra o 20 %, přispět k rozvoji mezinárodního kongresového průmyslu v Praze a významně přispět do veřejných rozpočtů i městské pokladny. Praha je nově pátou nejatraktivnější kongresovou destinací světa a k udržení mezi top destinacemi potřebuje dostatečné výstavní prostory. Připravený projekt zahrnuje nejen samotnou halu, ale též kompletní revitalizaci veřejných prostranství v okolí centra a stanice metra Vyšehrad včetně Pankráckého náměstí. Projekt má veškerá potřebná povolení, jeho realizaci pozastavila pandemie. Celkové investiční náklady projektu včetně revitalizace jižních garáží jsou odhadované na 1,3 mld. s návratností investic 20 let od uvedení do provozu. Výstavba potrvá přibližně dva roky. V současné době probíhají jednání mezi oběma akcionáři KCP, tedy Ministerstvem financí ČR a Magistrátem hlavního města Prahy, která by měla uskutečnění investičního projektu potvrdit.

“Opět se potvrzuje, že Praha patří v oblasti kongresové turistiky k absolutní světové špičce. Můžeme být právem hrdí, že se naše město stává cílem této pokročilé formy turistiky, což dokládá rekordní zisk Kongresového centra Praha za rok 2022. Vzhledem k tomu, že hodláme tento trend z pozice města aktivně podpořit, vnímám výroční zprávu jako důkaz, že jdeme po správné cestě. V neposlední řadě mě těší také fakt, že se natolik daří instituci, v níž je město Praha akcionářem,” uzavírá Jiří Pospíšil, náměstek primátora hlavního města Praha.


Kongresové centrum Praha je jedním z největších kongresových center v České republice, které nabízí 70 sálů a salónků pro konání akcí, od malých konferencí po velké kongresy, včetně vybavení na nejvyšší technické úrovni. Výhodou je výborná dopravní dostupnost do blízkého centra města, díky kterému disponuje krásným výhledem na historickou Prahu. Jeho součástí je i Business Centre Vyšehrad a čtyřhvězdičkový hotel Holiday Inn Prague Congress Centre s kapacitou 254 pokojů. KCP získalo prestižní ocenění Superbrands několikrát v řadě za sebou a certifikát EKO Gold za čerpání energie z obnovitelných zdrojů. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688